Jaycee, 29, talar ut om fångenskapen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-06

I nästan 20 år hölls Jaycee Dugard, 29, fången i ett skjul på en villatomt.

I en exklusiv hemmagjord film talar hon ut om mardrömmen för första gången.

– Hej! Jag heter Jaycee. Jag vill tacka er för allt stöd och säga att jag mår bra. Det har varit en kamp. Men det går framåt.

Så löd Jaycee Dugards första uttalande sedan hon fritogs från fångeskapen.

I videon, som ABC tv än bara publicerar klipp ur, får vi även se hur Jaycee bakar och rider tillsammans med sin mamma Terry Probyn och halvsystern Shayna, och hur de firar jul tillsammans. Sedan fritagningen har Jaycee hållits gömd på en hemlig plats i Kalifornien tillsammans med sina döttrar.

"En dröm"

– Det är en dröm som har blivit sann att jag får vara här tillsammans med mina döttrar. Jag är så tacksam för att vi får vara här, säger Jaycee Dugard i videon.

Jaycee Dugard var bara elva år gammal när hon kidnappades 1991 då hon väntade på skolbussen. Hon hölls sedan instängd i en inhängnad bakom en villa. Under fångenskapen har hon fött två döttrar som den misstänkte förövaren Philip Garrido troligen är far till. Garrido misstänks för att ha utsatt Jaycee för sexuella övergrepp under fångenskapen.

Lång återhämtning

Psykiatern Barbara Ziv, expert på sexuella övergrepp, säger till ABC att det kommer att ta lång tid för Jaycee att komma över det som hänt.

– Hon måste vara en exceptionell person för att kunna återvända till något som liknar ett normalt liv. Hur ska hon kunna lita på någon? Samhället har svikit henne, säger hon till ABC.

En utredning som gjordes förra året visade att Garridos övervakare hade missat en rad möjligheter att hitta och befria Jaycee Dugard och hennes döttrar. Garrido sitter nu häktad i väntan på rättegången.

Hela videon släpps senare under dagen.