Jag designar en mens-pin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visste du att vi kvinnor har mens 2?000 dagar eller sex år av vårt liv? Hade jag fått reda på detta vansinniga faktum innan jag föddes hade jag nog valt att bli man.

Detta är ett stort problem när man jobbar med ett program som ”Förkväll” med fyra andra kvinnor. Vi råkar på något sätt alltid byta av varandra i våran menscykel, så i ”Förkväll” är det alltid någon som blöder och är kinkig.

Jag brukar förtränga från månad till månad att jag överhuvudtaget har mens. Så när den väl kommer så tror jag att jag har drabbats av någon sorts sursjuka eller helt enkelt blödarsjuka. Vilket är väldigt konstigt!

Ett annat problem är när man stiger upp på morgonen. Man är glad och pigg och slänger sig i en taxi varpå den kvinnliga taxichauffören med mens säger:

– OCH VAR FAN SKA DU ÅKA?

Detta påhopp på morgonkvisten kan göra att en hel dag blir förstörd.

Eller när man går till frisören och hon klipper en i en ful frisyr bara för att hon har pms. Eller när tandläkaren nyper en extra hårt i kinden och förgasar en med sin mensandedräkt och samtidigt ropar:

– ÖPPNA TRUTEN DÅ!

Vad ska vi då göra åt detta problemet? Jag har en killkompis som säger att han kan lukta sig till mens. Han säger att han till och med måste byta tunnelbanevagn ibland för att det luktar så mycket.

Jag tycker inte att han ska klaga

på detta fantastiska luktsinne utan

i stället vara glad över att när en kvinna behandlar honom illa så är det för att hon luktar illa.

Det blir väldigt jobbigt om vi andra ska behöva gå runt och tala om för alla i vår omgivning att vi har röda veckan. Som att man säger:

– Jag tycker damen är en jävla

fitta! Ehhh, det sa jag för att jag har mens!

Så häromdagen gick det upp ett ljus, jag var på premiären av operan ”La Traviata”. Den är baserad på en sann historia om en prostituerad kvinna som kallades Kameliadamen.

Hon hade alltid vita kamelior

i sitt hem och bar också blommorna i en bukett när hon gick på teatern.

Fem dagar i månaden var kame­liorna röda, en diskret gest till männen i

salongen att hon inte kunde ta emot besök.

Här har vi det: Varje gång vi har mens så slänger vi några kamelior under armen. Så undviker vi otroligt många missförstånd.

Eller om det blir jobbigt med

kameliorna kan jag ta på mig jobbet att designa en mens-pin.

Somebody’s got to do it!

Carolina Gynning

Följ ämnen i artikeln