Mer än 40 döda i protester i Haiti

TT-AFP

Uppdaterad 2019-11-02 | Publicerad 2019-11-01

Demonstranter har stuckit en barrikad i brand på en gata i Delmas utanför den haitiska huvudstaden Port-au-Prince. Bilden är tagen den 29 oktober.

Minst 42 personer har dödats i samband med de senaste veckornas protester i Haiti, meddelar FN:s människorättsorgan. Minst uppemot ett 100-tal har skadats, de flesta av dem av skottlossning.

Protesterna har riktats mot landets regering och ökat i intensitet sedan mitten av september. Det som började som en missnöjesyttring med anledning av bränslebrist växte till en alltmer våldsam protest med udden riktad mot president Jovenel Moïse. Han kom till makten för snart tre år sedan, efter ett omstritt val.

"Vi oroas djupt av den långdragna krisen i Haiti och dess konsekvenser för haitiernas tillgång till grundläggande rättigheter som vård, mat, utbildning och andra behov", säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

FN-organet har uppgifter om att myndigheternas styrkor ligger bakom åtminstone 19 av dödsfallen.

Människorättsorganisationen Amnesty International har granskat videoklipp och vill uppmärksamma en rad övertramp.

– Säkerhetsstyrkorna som står under president Jovenel Moïses befäl har använt övervåld. Sådana händelser måste utredas snabbt, grundligt och effektivt, säger Erika Guevara-Rosas, chef för organisationens Amerikaavdelning.

Spänningarna ställer också till det i hela samhället. Bland annat vägspärrar gör det svårare för många på landsbygden att få tag i "mat, dricksvatten, läkemedel och bränsle", skriver OHCHR. Och mycket – kanske merparten – av Haitis skolundervisning är inställd så länge oroligheterna pågår.