Konstaterande av klimatnödläge får kritik

Publicerad 2020-01-16

Stefana Hoti anser att kommunen skulle utlyst klimatnödläge istället.

Malmö har konstaterat att det är ett klimatnödläge.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade dock velat se att man utlyste klimatnödläge istället.

– Det är en alldeles för passiv hållning att bara konstatera det, säger Stefana Hoti (MP), gruppledare.

Malmöinitiativet, invånarnas plattform för att lämna medborgarförslag, har det kommit in förslag om både klimatnödläge och att kommunen bör utlysa klimatnödläge omedelbart.

När kommunstyrelsen samlades på onsdagen lyftes också frågan.

– Det börjar dyka upp en medvetenhet och mobilisering hos allmänheten. Att man kräver en politisk handling och förändring. Då är vi skyldiga att lyssna på det, säger Stefana Hoti (MP), gruppledare.

Tre partier bakom förslaget

Istället för att utlysa klimatnödläge beslutade kommunstyrelsen att konstatera klimatnödläge.

– Klimatnödläge råder. Men att utlysa ett nödläge där vi som kommun binder oss att ta kompensatoriskt ansvar för högre nivåers misslyckande är ekonomiskt omöjligt. Malmö fortsätter istället att jobba hårt med konkreta åtgärder som gör verklig miljönytta för kommunen, förklarade Simon Chrisander (L), miljökommunalråd, i ett pressmeddelande.

Bakom förslaget ställde sig Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. De övriga partierna reserverade sig - där Vänsterpartiet och Miljöpartiet istället ville att kommunen skulle utlysa klimatnödläge.

De ser ingen konflikt

– Vår ingång är att vi konstaterar att det är en alldeles för passiv hållning att bara konstatera det. Att förhålla sig passivt och inte vara proaktiv i politiken duger inte. Vi ser ingen målkonflikt och ingen anledning att inte utlysa klimatnödläge då det redan är ett faktum, säger Stefana Hoti.

Att utlysa klimatnödläge menar hon skulle ge större effekter.

– Det ger oss en plattform att möta allmänhetens oro. Att mobilisera och tillföra ett mindset att det är akut. Även de som inte är aktiva i miljörörelsen behöver förstå att det är en akut situation där vi bara har tio år att ställa om för att nå 1,5-gradersmålet.

”Behövs modigare beslut”

Valet att inte utlysa klimatnödläge kritiseras starkt av Miljöpartiet, som menar att politikerna inte tar sitt ansvar.

– Det behövs modigare beslut så att vi kan överordna den här frågan alla andra frågor. Det är de facto så att om vi inte stoppar den globala uppvärmningen kommer den ta över den politiska agendan.

Förutom att konstatera att kommunen befinner sig i ett klimatnödläge ville förslagsställarna att kommunen tar fram en klimatnödlägesplan, prioriterar planen i sitt strategiska arbete, påverkar andra aktörer att göra detsamma och samverkar med lokala aktörer för en skyndsam omställning. Någon särskild plan kommer dock inte att tas fram.