Tio åtalas för rekordstor cannabisfabrik

Jonas Dagson/TT

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-01-15

De misstänks för att ha byggt upp den enskilt största cannabisodlingen i Sverige.

Nu åtalas tio personer, de flesta med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Göteborg, för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Det började med att elleverantören i juni 2019 slog larm om onormalt hög elförbrukning från en gård i regionen. Polisen fattade misstankar, och efter en veckas spaning gjordes en husrannsakan.

– Bara vi kom in på gården kändes lukten av cannabis, säger polisens spaningsledare Peter Sundblad.

Oanade proportioner

På gården fanns en cannabisodling av oanade proportioner. Ladugårdsbyggnaden var ombyggd till en fabrik med 3 459 cannabisplantor. Utredarna drar slutsatsen att de åtalade framställt minst 400 kilo narkotika, som på gatunivå skulle vara värt minst 20 miljoner kronor.

– Vi yrkar på 20 miljoner i åtalet och det bygger på att det kanske inte är så att allt på plantan går vidare till försäljning. Så vi lägger oss på hälften av vad man annars skulle kunnat säga om man utgår från ett pris på 100 kronor grammet, säger chefsåklagare Jenny Karlsson.

Tio personer åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för brott som grovt och synnerligen grovt narkotikabrott, samt medhjälp till dessa brott. Straffsatsen för synnerligen grovt narkotikabrott är sex till tio års fängelse.

– Polisen har gjort ett gediget utredningsarbete som innebär att även huvudpersonerna bakom odlingen och försäljningen kan åtalas, säger Jenny Karlsson.

De flesta åtalade är sedan tidigare kända av polisen och ingår i ett kriminellt nätverk i Göteborg. Därmed har marknaden för narkotikan troligtvis varit Göteborgsområdet.

Grovt penningtvättbrott

Två av personerna åtalas dessutom för grovt penningtvättbrott. De köpte gården 2011 och hyrde omedelbart ut den. Under åren har de stått med sina namn på räkningar och fått betalt i kontanter, minst närmare 300 000 kronor.

Åklagaren begär också att tre av de åtalade ska utvisas ur landet. Rättegången inleds den 21 januari och kommer att hållas i Skaraborgs tingsrätt, och i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.