Hund eller inte – dina gener påverkar valet

Britt-Marie Seibold/TT

Publicerad 2019-05-17

Ärftlighet har en stor betydelse för valet att skaffa hund, visar en ny studie. Arkivbild

Det är ingen slump om vi väljer att skaffa hund eller inte. Våra gener har stor betydelse för valet, visar en ny studie.

– Jag hade räknat med viss genetisk komponent, men jag blev förvånad över hur stark den här komponenten var, säger forskaren Tove Fall.

Svenska och brittiska forskare ville undersöka om det finns en ärftlig förklaring till varför vissa väljer att skaffa hund och andra inte. De samkörde därför data från Svenska tvillingregistret med två svenska hundägarregister.

Det visade sig att enäggstvillingar, som har samma genuppsättning, betydligt oftare gjorde samma val när det gäller hundägande än vad tvåäggstvillingar gjorde. Slutsatsen är att generna verkar stå för mer än halva förklaringen. Att generna bidrog så starkt överraskade studiens huvudförfattare Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

– Det kan finnas en del slumpfaktorer och det finns saker i vår omgivning som påverkar. Men helt klart påverkas vi av vår genuppsättning – troligen genom vår personlighet och faktorer som allergier. Ren slump är det inte, säger hon.

Rätt förutsättningar

Varför generna har så stark inverkan framgår inte av studien. Tove Fall påpekar att det inte räcker att tycka om djur. Det gäller ju också att ha förutsättningar för att ta hand om en hund.

– Särskilt i Sverige är det ganska svårt att hålla hund. Det räcker inte att bara tycka om. Man måste också ha förutsättningarna ekonomiskt, och att ha ett arbete som tillåter att man tar hand om hunden. Man får inte lämna hundar ensamma mer än sex timmar i Sverige. Man måste också kanske ha viss beslutsamhet.

Resultaten av studien väcker en rad nya frågor. Det finns forskning som visar att hundägande är kopplat till god hälsa, men kanske är det inte bara de dagliga promenaderna som gör att risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar. Kanske har den genuppsättning som gör oss till troliga hundägare också betydelse för hälsan?

Fortsatt forskning

Forskarna går nu på djupet för att reda ut sambanden.

– Jag tycker det här var jättespännande och vi ska göra en molekylärgenetisk analys för att försöka hitta vilka gener det är som har variationer som påverkar i det här materialet från tvillingregistret. Då ska vi titta på miljoner markörer över hela genomet, hela dna-koden, och ta reda på varför det är så här, säger Tove Fall.

– Sedan måste vi också fundera kring hur det här påverkar de samband vi sett mellan hundägande och förbättrad hälsa, tillägger hon.