”Vill lyfta boxningen från gympasalarna till arenorna”

Publicerad 2020-02-19

Erol Sahindal hoppas locka storpublik till Fyrishov.

Erol Sahindal, 38, älskar amatörboxning. Nu vill han lyfta sporten från gympasalarna till arenorna

– Svensk boxning får alldeles för lite uppmärksamhet, säger Uppsalakillen som själv kan stoltsera med en SM-medalj.

Redan 2019 arrangerade Erol Sahindal sin första boxningsgala i Fyrishov. Då var proffsen i fokus. Nu är han på det igen, men den här gången är det amatörboxningen som ska få glänsa i rampljuset.

– Amatörboxningen i Sverige är ganska okänd, eller väldigt okänd, skulle jag säga. Det finns inga kända namn eller profiler som folk känner igen. Möjligen på lokal nivå, säger Erol Sahindal som också brinner för sin hemstad.

– Jag vill inte bara sätta boxningen i fokus, jag vill även sätta Uppsala i fokus. Uppsala är min hemstad sedan 1984.

Erol Sahindal, 38, kommer arrangera tre boxningsgalor i Uppsala under 2020.

”Det blev ett brons, men skriv inte det”

Erol Sahindal stod själv på pallen 2001 i en boxningsgala som arrangerades i just Fyrishov, samma arena som den 29 februari blir skådeplats för landets bästa amatörboxare. Den gången, 2001, blev det en bronsmedalj. Men det vill han helst inte prata om.

– Det blev ett brons, men skriv inte det. Jag var inte helt nöjd med den där finalen. Skriv bara att jag tog en medalj, säger den numera 38-åriga Uppsalakillen som hoppas på mycket publik när amatörboxningen står i fokus.

– Hoppas gör jag, men jag inser att det kommer att ta tid att bygga upp amatörboxningen och göra den stor i Sverige. Jag vill lyfta svensk boxning från gympasalarna till arenorna.

Publik i Fyrishov under en basketmatch.

Tre boxningsgalor i Fyrishov 2020

Redan den 29 februari är det alltså dags för den första galan i Fyrishov, men Erol Sahindal nöjer sig inte med en boxningsfest.

– Det kommer att bli tre galor under 2020. Den första blir 29 februari, den andra i maj, och den tredje kommer att planeras senare.

Vad kan publiken förvänta sig?
– Vi har valt att matcha ihop boxarna så att vi, förhoppningsvis i alla fall, ska få se tio riktigt jämna matcher. Man kommer också att få se två hemmaboxare från UIF, och många andra toppboxare från hela landet.

Följ ämnen i artikeln