Expert: Misslyckande kan gynna Johnson

TT

Publicerad 2019-10-02

Premiärminister Boris Johnson kan få svårt att få igenom sitt brexitförslag – både i förhandlingarna med EU och i det egna parlamentet. Men motgångar kan hjälpa honom vid ett nyval, enligt statsvetaren Göran von Sydow.

– Möjligen vill Boris Johnson skifta över skulden för att man inte kommit till ett avtal.

Storbritanniens förslag på ett nytt utträdesavtal granskas nu från EU-håll och nya samtal väntas inom de närmaste dagarna.

– Den troliga reaktionen från EU är att man har svårt att se förslaget från den brittiska regeringen som godtagbart, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier.

Hur Nordirlandsgränsen och reservlösningen, den så kallade backstopen, hanteras ser ut att fortsätta vara avgörande hinder, enligt statsvetaren.

– Förslaget innehåller en tidsgräns på reservlösningen och det har man varit negativ till från EU:s sida förut. Det innehåller också två former av gränser. Det är också ett stort frågetecken om man kommer att godta det nu, säger Göran von Sydow.

Kan få problem i parlamentet

Theresa May avgick som premiärminister efter att ha misslyckats med att få ett utträdesavtal genom det brittiska parlamentet. Även Boris Johnson har ett problematiskt parlamentariskt läge och det kan försvåra förhandlingarna med EU.

– Ska man göra en kompromiss måste man från EU:s håll göra den utifrån bedömningen att den har möjlighet att gå igenom underhuset. Det är lika oklart som det varit tidigare, säger Göran von Sydow.

Om Boris Johnson misslyckas med att igenom sitt förslag kan premiärministern försöka skjuta över skulden på EU eller parlamentet.

– Det ligger i hans intresse att göra så inför det som förr eller senare är ofrånkomligt, ett nyval. I den meningen spelar han med ganska höga insatser, säger Göran von Sydow.

"Konfrontativt tonläge"

När premiärministern presenterade grunddragen i planen inför sin partikonferens i Manchester var han hård i tonen när han talade om parlamentet.

– När man är i en sådan position att man måste skapa en breddad majoritet i parlamentet, att man då har ett så konfrontativt tonläge, då är det så att man funderar på om de verkligen vill få ihop ett avtal som kan gå igenom, säger Göran von Sydow.