Skolan hörde inte av sig när dottern rymde

Christinas sexåriga dotter hittades på Leos lekland

Uppdaterad 2019-11-26 | Publicerad 2019-11-20

Tre sexåriga flickor lämnade fritids och tog sig till Leos lekland helt själva.

Christina Davidsson fick höra om dotterns rymning via ett telefonsamtal.

Men inte från skolan, utan från leklandet.

När skoldagen övergick till fritids på måndagen rymde tre sexåriga flickor från en skola i Halmstad, skriver Hallandsposten. Efter en lång promenad gjorde barnen entré på Leos lekland.

Personalen på leklandet anade oråd och fick en av flickorna att uppge sin mammas telefonnummer.

– Det var en tjej från Leos lekland som ringde mig och berättade att min dotter var där. Jag blev chockad och trodde knappt att det var sant. Hon räknade upp deras namn och allt stämde, säger Christina Davidsson till Aftonbladet.

Korsade hårt trafikerade vägar

Skolan hade redan börjat leta efter de försvunna flickorna, men hade inte kontaktat deras föräldrar. Christina Davidsson begav sig till leklandet och kontaktade fritids för att fråga varför hon inte informerats om händelsen. Hon ska då ha fått höra att de precis var på väg att kontakta henne.

– De försvann någon gång vid 12, och jag fick höra om det från leklandet runt 14. De hade gått jättelänge, säkert över en timme, och det hade kunnat gå så mycket värre… Vägarna är hårt trafikerade, säger Christina Davidsson.

Nu riktar hon skarp kritik mot hur skolan hanterade situationen.

Skolan erkänner fel

Skolans rektor medger att personalen brustit i sitt ansvar och ser allvarligt på det inträffade.

– Det ska inte behöva hända. Både jag och personalen tar det här på största allvar eftersom det är en säkerhetsfråga, säger rektorn till Aftonbladet.

Framöver ska man se över skolans krishanteringsplan. Det finns redan en, men den initierades för sent den här gången. Det ska bland annat ha berott på brist på ordinarie personal.

– Det här var en dag då vi hade ganska många vikarier. Vi behöver se över hur vi kommunicerar krishanteringsplanen med dem. Ur skolans perspektiv är det viktigt att se hur vi kan göra framledes för att det inte ska hända igen. Vi vill arbeta för att bibehålla förtroendet mellan berörda föräldrar och skolan, säger rektorn.

”Det här är oförlåtligt”

Christina Davidsson upplever att skolan tar situationen på allvar. Samtidigt hävdar hon att det är svårt att lämna ifrån sig dottern nu.

– Jag var med henne i skolan hela tisdagen. De har erkänt sina brister men min tillit är förbrukad och det här är oförlåtligt. Det får inte hända igen, säger Christina Davidsson.

ANNONS