Uganda: Pojke död i ebola – två till smittade

TT-AFP

Publicerad 2019-06-12

En kontrollstation för ebola vid gränsen mellan Uganda och Kongo-Kinshasa. En ugandisk pojke som besökt grannlandet har nu avlidit av sjukdomen. Bilden är tagen den 10 juni 2019.

Den femårige ugandiske pojke från staden Kasese som diagnostiserats med ebola har avlidit. Ytterligare två personer i Uganda har insjuknat i blödarfebern.

– Pojken som hade testat positivt för ebola i Kasese avled i natt på isoleringsavdelningen, säger en tjänsteman vid det östafrikanska landets sjukvårdsdepartement.

Pojken hade innan han insjuknade besökt grannlandet Kongo-Kinshasa tillsammans med sin familj för att delta i en begravning. Över 2 000 fall av ebola har registrerats i Kongo-Kinshasa sedan epidemin bröt ut i landet för tio månader sedan.

Världshälsoorganisationen (WHO) har nu skickat experter till Kasese för att identifiera människor som kan ha kommit i kontakt med den ugandiske pojken och hans familj. Enligt WHO har totalt tre fall av ebola nu registrerats i Uganda.

Familjemedlemmar smittade

Två personer vårdas på sjukhus – en äldre kvinna och en treårig pojke. Båda två är släkt med den avlidne femåringen.

– Den här epidemin har nått en riktigt skrämmande fas och visar inga tecken på att avta, säger Jeremy Farar, chef för välgörenhetsorganisationen Wellcome Trust som arbetar med att bekämpa ebola.

Han säger att världen bör förbereda sig på fler fall av ebola i Kongo-Kinshasa och dess grannländer framöver.

"Kan eskalera"

Utbrottet i Kongo-Kinshasa är mycket svårt att stoppa eftersom väpnade konflikter försvårar insatsen att isolera dem som smittats.

– Det är nu fler som avlidit än under något annat ebolautbrott i historien, borträknat epidemin i Västafrika 2013–2016, och det råder inga tvivel om att situationen kan eskalera mot de fruktansvärda nivåerna.

Epidemin i Västafrika krävde omkring 11 300 liv. År 2000 konstaterades ebola för första gången i Uganda. Under utbrottet avled 224 personer i sjukdomen, som då spridit sig från Sudan.

Omkring 50 procent av dem som smittas av den ebolavariant som nu cirkulerar i regionen avlider.

Följ ämnen i artikeln