Silar insekter – och flyttar fram datummärkningen

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2017-04-19

Papperslösa mongoler kan ha silat bort insekter från det du äter som ”dagens rätt”.

Eller bytt påse på riset för att dölja att råttorna gnagt sig in.

Ikväll avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning hur en av Sveriges största importörer av asiatisk mat systematiskt fuskar med maten - och riskerar din och de anställdas hälsa.

Med en bomullstuss på en tång tvättar kvinnorna bort de utgångna datumstämplarna med thinner – och stämplar dit nya.

Eller sprättar bort etiketterna och sätter på nya.

– Vi fick jobba med matvaror som var gamla, med utgångna datum, genom att sudda bort bäst före datum. Vi fick göra ett mycket smutsigt jobb, säger Otgoo, som jobbade här när hon kom till Sverige 2011, till Uppdrag Ganskning.

”Gömt rum”

Hon var papperslös och lönen var 50 kronor i timmen – kontant.

Liksom de andra anställda, nästan alla mongoler som söker asyl eller vistas illegalt i Sverige, vågade hon inte protestera, av rädsla att förlora den enda försörjning hon hade.

Uppdrag Granskning har talat med ett stort antal tidigare anställda på företaget Hung Fat Trading Asien Livs AB.

Företaget startade i Göteborg 1993 och är i dag en koncern, med sju olika bolag som omsätter över 170 miljoner kronor om året.

Enligt dem själva har de mer än 600 företagskunder i Norden, varav många restauranger. De driver också tre egna butiker i Göteborg – varav Asian Trade är den största.

För uppdrag Granskning berättar de tidigare anställda om ett ”gömt rum”, utan fönster, där ommärkningen av varorna från Asien, sker.

Silar insekter

På en film, tagen med mobilkamera, ser det ut som om någon silar insekter från kidneybönor, som sedan packas om i nya påsar.

– Vad de gör, de har alltså frusit ned de här bönorna, sedan silar de bort de här insekterna och sedan ser man senare i filmen att de häller ned det i nya förpackningar och tillsluter dem och säljer, säger en tidigare anställd man till Uppdrag Granskning.

– Ris också. ibland fanns det levande insekter i påsarna. De lägger det i frysrummet ett par dagar, väntar tre dagar, sedan är de absolut döda. Sedan byta påse.

På frågan om de inte slänger någon mat svarar han:

– Nej, inte slänga. De säljer till sushibar.

Drabbats av magsjuka

Andra tidigare anställda berättar att inköpen av gamla matvaror sker systematiskt, till starkt rabatterade priser. Ibland flyttas datumen fram i omgångar, så att det ursprungliga bäst före datumet ligger flera år tillbaks i tiden.

Kunder som har drabbats av magsjuka och klagat i butiken ska enligt uppdrag Granskning ha fått kontanter av chefen, mot löfte om att hålla tyst.

Hung Fat har också kopplats till ett stort utbrott av den allvarliga magtarmsjukdomen Shigella, som drabbade ett 40-tal restaurangbesökare 2015.

Miljöförvaltningens kontrollanter har mer än 40 gånger besökt koncernens lagerlokaler de senaste fem åren.

De har funnit åtskilliga brister, framför allt när det gäller varornas spårbarhet och märkning.

Råttor i lokalen

I april förra året besökte kontrollanterna systerbolaget Gloryway Trading, som ingår i samma koncern.

De fann så många brister - läs råttor – att de förbjöd ägarna att sälja livsmedel som lagrats i lokalen – och ålade dem ett vite på en miljon kronor, det högsta vite man ålagt något företag.

Bernadette Weber, chef för livsmedelskontrollen på Miljöförvaltningen i Göteborg, säger själv att hon aldrig har sett något liknande.

– Ja, det är råttor. Jag ska tala klarspråk. Råttor, spår av råttor. Men också att produkterna var, ja, gnagda på, säger hon till Uppdrag Granskning.

Vitet på en miljon behövde aldrig betalas eftersom Gloryway Trading åtgärdade problemen.

Förnekar matfusk

Flera anställda vittnar också om att de har fått hälsoproblem av det starka lösningsmedlet som används för att tvätta bort datummärkningarna

Trots att såväl polisen, som arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket, fått flera anmälningar om företagen har ingenting gjort för att komma tillrätta med problemen.

Maken i det par som står bakom koncernen, där Hung Fat och Gloryway Trading ingår, tillbakavisar dock alla anklagelser om matfusk och utnyttjande av papperslösa arbetare.