Minst 24 döda efter Irmas framfart

Uppdaterad 2017-09-10 | Publicerad 2017-09-09

Den dödliga orkanen Irma drar nu in över amerikanska delstaten Florida.

Vindbyar nära orkanstyrka uppges nu ha uppmätts vid ögruppen Florida Keys.

Mer än 6 miljoner människor i delstaten har uppmanats att lämna sina hem.

– Det här är er sista chans att fatta ett bra beslut, varnar Floridas guvernör Rick Scott i natt.

Följ vår direktrapport:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Orkanen Irma har hittills ställt till med stor skada på Kuba och i den karibiska övärlden där minst 24 personer hittills omkommit.

När ovädret nu närmar sig Florida går guvernören Rick Scott ut med en sista varning till de invånare som ombetts att evakuera sina hem men ännu inte gjort det.

– Det här är er sista chans att fatta ett bra beslut, säger han i ett tv-sänt tal från Floridas huvudstad Tallahassee.

Cirka 6,4 miljoner människor – omkring en fjärdedel av hela Floridas befolkning – bor i de så kallade evakueringszoner där Irma väntas slå till som hårdast.

Även tidigare på lördagen vädjade Rick Scott till folk att lämna delstatens evakueringsområden.

– Ni måste lämna – inte i kväll, inte om en timme, utan nu direkt.

– Ni kommer inte överleva detta. Om ni befinner er i en evakueringszon, lämna den.

Vidare meddelade Rick Scott att det nu råder undantagstillstånd i delstaten och att 200 000 personer är utan ström.

Kan tillta i styrka – värms upp av mexikanska golfen

Irma har avtagit något i styrka, men betecknas fortfarande som ”extremt farlig” och beräknas inte tappa ytterligare i kraft innan den når den amerikanska kusten. Under lördagskvällen svensk tid nedgraderades den till en kategori 3-storm men förväntas tillta i styrka igen innan den drar in över Florida, uppger flera nyhetsbyråer.

Strömmens öga ligger under tidiga söndagsmorgonen över den varma mexikanska golfen. Om Irma ligger kvar där riskerar orkanen att återigen växa i styrka.

Trots att meteorologerna inte längre tror att storstaden Miami kommer drabbas av Irma direkt, så uppskattar man fortfarande att det blir enorma vindstyrkor där under söndagen.

”En dödlig storm”

– Jag uppmanar alla att ta hand om varandra. Sin familj, sina grannar och sina vänner, säger Rick Scott.

– Det här är en dödlig storm och vår stat har aldrig varit med om någon sådan tidigare. När det börjar kommer myndigheterna inte kunna rädda dig.

Värden för över en miljard euro

Invånare på de franska öarna Saint Martin och Saint-Barthélemy som redan drabbats mycket hårt av Irma riskerar nu att träffas av ytterligare en storm – orkanen José.

Irmas syskon ligger nu mycket nära öarna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Franska myndigheter uppgav på lördagen att över 1 100 personer just nu arbetar för fullt med att bygga upp förstörda hus och infrastruktur.

Man uppskattar att Irma förstört värden för omkring 1,2 miljarder euro på öarna.

Frankrike skickade på lördagen ett stort militärflygplan, det fyrmotoriga A400M, med förnödenheter till sina öar i Karibien.

Nytt besked: José rör sig bortåt

I ett uttalande från den franska armén uppger man att planet är lastat med förnödenheter, kvalificerad personal och en räddningshelikopter. Militärplanet har destination Fort-de-France på Martinique.

Under lördagskvällen svensk tid kom emellertid ett skönt besked för invånarna på de båda karibiska öarna. José har hamnat i en annan bana och rör sig bort åt nordost, vilket har gjort att orkanvarningen för öarna har tonats ner.

Följ orkanens framfart:

Följ ämnen i artikeln