Rysk militärtopp dödad av bilbomb i Berdyansk

Publicerad 2022-09-07

Under tisdagen dödades en rysk militärtopp av en bilbomb nära stadshuset i ryskockuperade Berdiansk, rapporterar Guardian.

Byggnaden används numera som högkvarter för den ryska militären.

Beskedet kom samma dag som IAEA släppte en rapport om situationen på kärnkraftverk Zaporizjzja, som uppges vara djupt oroande.

En bilbomb exploderade mitt på dagen i den ryskockuperade staden Berdyansk på tisdagen. Explosionen inträffade i närheten av stadshuset som numera används som högkvarter av den ryska militären.

En rysk militärtopp som tjänstgjorde som befälhavare dödades i explosionen, rapporterar Guardian med hänvisning till ryska statsmedier. Även den militära tjänstemannen Artyom Bardin ska ha skadades allvarligt.

 Ryska militärer vaktar en ortodox kyrka i Berdyansk.

Ryska myndigheter menar att det är Ukraina som ligger bakom attacken. Om så är fallet skulle det vara en betydande vinst för den ukrainska militären.

Ryska militärer i Berdyansk med Azovska havet i bakgrunden.

Kräver säkerhetszon

Beskedet om militärtoppens död kom samma dag som det internationella atomenergiorganet, IAEA, släppte en rapport om läget på Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja.

IAEA beskriver situationen vid verket som ”djupt oroande” och kräver snabba insatser för att förhindra en olycka på anläggningen.

De vill bland annat att en säkerhetszon ska upprättas vid kraftverket och meddelar att de är beredda att medla mellan Ryssland och Ukraina för att en sådan ska bli verklighet.

Två av IAEA:s inspektörer kommer att stanna kvar vid kärnkraftverket Zaporizjzja på ”permanent basis” för att observera situationen på plats. Arkivbild.

Rapporten slår fast att den ukrainska personalen som arbetar på kärnkraftverket jobbar under konstant stress och press.

”Det är inte hållbart och kan leda till ökade mänskliga fel med konsekvenser för kärnsäkerheten”, står det i rapporten.

IAEA rekommenderar att Ryssland ska låta de ukrainska tjänstemännen arbeta under ”normala omständigheter”, samt att de ska få träffa sina familjer.

Grossi: Leker med elden

Förra veckan skickades ett expertteam från IAEA till Zaporizjzja som sedan början av kriget kontrolleras av ryska styrkor. I den nya rapporten bekräftar de att flera delar av anläggningen har skadats.

Bland annat har en oljetank och taken på olika byggnader skadats i de attacker som drabbat anläggningen. I en av de skadade byggnaderna finns ett lager där kärnbränsle och radioaktivt avfall förvaras.

– Man leker med elden här och något väldigt katastrofalt kan hända, sade Rafael Grossi i ett tal i FN under tisdagskvällen.

En grupp från det ryska kärnkraftsorganet Rosenergoatom finns även på plats vid kärnkraftverket. IAEA har ännu inte bekräftat om det är Ryssland eller Ukraina som ligger bakom attackerna vid kraftverket.

IAEA:s chef Rafael Grossi på en pressträff i fredags.