Tunga aktören efter mordvågen: Politisk teater

Publicerad 2023-09-29

Våldsvågen släcker liv och sätter samhället i skräck. 

Nu kräver en tung företagsaktör att politikerna sätter sig ner och löser krisen tillsammans. 

– Vi behöver samling runt gemensamma mål och varje minut som läggs på politisk teater fördröjer det arbetet, säger Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare. 

Oppositionen har de senaste dagarna uppmanat regeringen att bjuda in till blocköverskridande samtal för att försöka stoppa våldsvågen.

Nu kommer samma krav från en tung aktör utanför politiken – Stockholms handelskammare.

Organisationen samlar alltifrån mindre företag till storspelare som Investor och de fyra storbankerna. VD:n Andreas Hatzigeorgiou säger att otryggheten nu breder ut sig bland medlemmarna.

– Vi har medlemsföretag vars anställda inte vill åka hem med kollektivtrafiken när de jobbar sent för att de är otrygga. Det finns en rädsla för att det eskalerade våldet drabbar företagens förmåga att locka kompetens och det kan även drabba investeringar, säger han.

Hela samhällskontraktet hotas

Hatzigeorgiou anser att kriminaliteten som nu breder ut sig i samhället förstör tilliten mellan människor men även människors tilltro till staten.

– I grunden hotas just nu hela samhällskontraktet. En bra början vore att politiska partier omedelbart satte sig ner och började diskutera dessa frågor i stora partiöverskridande samtal.

Bör det ske blocköverskridande samtal mellan partierna för att få till en lösning?

– Ja, det borde skett för längesen. Människor vill att samhället ska fungera. Näringslivet vill se en konstruktiv dialog som förs över ett bord där man diskuterar samhällsutmaningar men också lösningar.

Genomgripande förändring

– Sverige har flera parallella kriser och problem. Vi behöver en genomgripande förändring av samhället som kräver stora ansträngningar och uthållighet under lång tid. Då är det rimligt att politiken samlar sig i brett samarbete. Vi behöver samling runt gemensamma mål och varje minut som läggs på politisk teater fördröjer det arbetet.

Även Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt näringsliv, vill se kraftig politisk handling. Han vill inte medverka i intervju utan lämnar en skriftlig kommentar:

– Våldsvågen slår med full kraft mot hela samhället och drabbar såväl privatpersoner som företag och enskilda företagare. Regering, riksdag och ansvariga myndigheter behöver agera kraftfullt och skyndsamt för att vända utvecklingen. De initiativ som regeringen tagit hittills är steg i rätt riktning.