Polisen hinner inte utreda våldtäkter – prioriterar mord

Publicerad 2017-09-13

Anmälningar om våldtäkter och sexuella övergrepp prioriteras bort till förmån för mord och mordförsök uppger SVT Nyheter.

Även ärenden där det finns en namngiven misstänkt kan bli liggandes i veckor och allt färre anmälningar om våldtäkt leder till åtal.

– Det är ingen hemlighet att situationen just nu är extremt tuff, säger säger Michael Isdahl, kriminalinspektör vid polisområde Syd.

Det är polisen själva som uppger att anmälningarna om sexualbrott prioriteras bort när polisens få resurser läggs på mord och mordförsök.

Anledningen är att det finns för få anställda för att hinna utreda ärenden som rör våldtäkter och sexuella övergrepp, vilket resulterar i att de blir liggande i många veckor – trots att det ibland finns en namngiven misstänkt.

– Det är svårt att förklara varför våldtäktsärenden läggs på hög, men de andra brotten är ännu allvarligare. Det är två onda ting som vi måste välja mellan, säger Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen i SVT:s Aktuellt.

Polisen: Inget önskvärt läge

Vidare förklarar han att det i vissa fall handlar om utredare som tidigare bara haft sexualbrott på sitt bord men som måste jobba med andra fall, eller att samma utredare har hand om båda dessa grova brott och tvingas prioritera.

– Det här är inget önskvärt läge. Tvärtom, vi skulle vilja göra mer, säger Torgny Söderberg.

Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med 2015. Antalet anmälda våldtäkterna ökade under samma period med 13 procent till 6 720 stycken, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet som Dagens Nyheter tagit del av.

Enligt statistik från BRÅ leder allt färre anmälningar om våldtäkt till åtal. 2014 var siffran 20 procent, 2015 var det nere på 14 procent och 2016 ledde endast 11 procent av anmälningarna till åtal.

Ett fall gäller en 12-årig flicka som misstänks ha våldtagits av en äldre kille i Stenungsund. Trots att det gått sex veckor hade utredningen inte kommit någonstans – fast att polisen hade en namngiven misstänkt person.

Fler än tio gärningsmän

Ett annat utredningsärende som dröjt länge gäller tio män som misstänks för en flera timmar lång gruppvåldtäkt mot en kvinna i Botkyrka söder om Stockholm i augusti förra året.

Så sent som i somras greps de misstänkta och delgavs misstanke om grov våldtäkt – trots att flera var identifierade och kända av polis sedan tidigare.

Dock misstänker polisen att fler gärningsmän kan vara inblandade.

– Vi har fått indikationer på att det var fler än tio personer på plats när det hände men dessa är okända för oss, säger Michael Isdahl, kriminalinspektör vid enheten grova brott i polisområde Syd till Aftonbladet.

Polisen misstänker även att fler kvinnor kan ha utsatts för liknande brott i området både före och efter händelsen.

– Det kan vara kvinnor som av olika anledningar har valt att inte anmäla händelsen men vi är mycket angelägna om att få kontakt med dessa.

Riktar in sig på lättlurade personer

Gärningsmännen ska även ha riktat in sig på särskilt utsatta kvinnor.

– Jag vill inte peka ut en särskild grupp då vi inte kan utesluta någon, men det jag kan säga är att det rör sig om lite mer lättlurade personer och att det kan finnas många anledningar till det, såsom sjukdom, ålder och missbruk.

Även Michael Isdahl bekräftar att utredningsläget är mycket ansträngt.

– De uppgifter som framkommit om detta i media de senaste dagarna stämmer. Det är ingen hemlighet att situationen just nu är extremt tuff.