EU-länderna överens om plan för brexit

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-04-29

Det tog bara några minuter.

Sedan hade ledarna för de resterande 27 länderna godkänt planen för Storbritanniens utträde ur EU.

– Vi vill ha en bra relation mellan EU och Storbritannien och mellan Sverige och Storbritannien, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

Riktlinjerna för hur Storbritanniens utträde ur EU ska gå till presenterades den 31 mars.

I dag röstade ledarna för 27 länder igenom planen, i den nya Europabyggnaden i centrala Bryssel.

– Vi var redo efter fyra minuter. Det är väldigt lovande, säger Donald Tusk. På Twitter skriver Europeiska rådets ledare att enigheten bland de resterande länderna är ”unik”.

Stats- och regeringscheferna talar nu om vikten av att visa upp en samlad front i förhandlingarna som väntar med Storbritannien.

– Det kommer säkert att bli komplicerat under resans gång. Vi kommer säkert att komma i situationer där vi har olika uppfattningar, men det finns en mycket tydlig ambition att hålla ihop nu och se till att vi får ett ordnat utträde för Storbritannien och en bra relation i framtiden, säger statsminister Stefan Löfven.

Skilsmässa först

Förhandlingsmandatet består av sju sidor med punkter som går igenom ordningen för hur förhandlingarna ska gå till och vilka principer som ska gälla. Vilka regler ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien och britter i övriga EU, och vem ska betala för vad.

– Innan vi bestämmer oss om framtiden måste vi reda ut vårt förflutna, sade permanente rådsordföranden Donald Tusk på väg in till dagens möte i Bryssel.

– Vi måste ha ordentliga garantier för alla medborgare och deras familjer – på båda sidor – som berörs av brexit. Det här är vår första prioritet. Kommissionen har redan förberett en detaljerad lista på medborgarrättigheter som vi vill skydda, säger Tusk.

Svenskt "brobygge"?

Stefan Löfven hoppas att de svenskar som är bosatta i Storbritannien ska få besked om sin framtid redan i höst.

– Vi har flera miljoner människor som är berörda av det här, bland annat 100 000 svenskar, och vi ska se till att de får så bra villkor som möjligt, säger statsministern.

– Vi har en väldigt bra relation med Storbritannien och har haft sedan länge. Vi är likasinnade i många frågor och vi har sagt att vi är gärna en brobyggare här. Vi vill ha en bra relation mellan EU och Storbritannien och mellan Sverige och Storbritannien, säger Löfven.

Kommer att kosta

Liknande ord hörs från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Vi vill även i framtiden ha goda relationer till Storbritannien, men vi vill också gemensamt företräda våra intressen. Det har hittills lyckats extremt väl, vilket är en god utgångspunkt för förhandlingarna, sade Angela Merkel på väg in till mötet.

Frankrikes president François Hollande betonar samtidigt att det brittiska utträdet också är kopplat till att britterna tar sin del av de gemensamma kostnader som finns inom EU.

– Det kommer oundvikligen att bli ett pris och en kostnad för Storbritannien. Det är ett val de har gjort, säger Hollande.

Börjar i sommar

Sverige tillhör de länder som hoppas få igång samtal om EU:s framtida relation till Storbritannien så fort som möjligt. I förhandlingsmandatet heter det att diskussioner om till exempel framtida handelsavtal ska inledas när "tillräckliga framsteg nåtts".

Förhoppningen är att utträdesförhandlingarna på allvar ska kunna börja i sommar, efter det brittiska nyvalet den 8 juni.