Världen firar in det nya året

Pontus Ahlkvist/TT

Uppdaterad 2022-01-01 | Publicerad 2021-12-31

För ett år sedan hoppades människor världen över på att kunna vända blad och lägga pandemin bakom sig. Så blev inte fallet – covid-19 har fortsatt att ligga som en våt filt över tillvaron även 2021.

Men hoppet lever. Och först ut att ringa in 2022 var Stillahavsnationen Kiribati.

En ny amerikansk president, historiens första OS utan publik och krossade förhoppningar om demokrati i Afghanistan, Myanmar och Hongkong. För de flesta jordbor har ändå pandemin fortsatt att vara det som dominerat det gångna året.

Fler än 5,4 miljoner människor har avlidit med covid-19 sedan viruset först upptäcktes i Kina i december 2019. I början av 2021 tändes hoppet, då vaccin som utvecklats i rekordfart började distribueras till delar av världens befolkning. Sprutorna har bidragit till att kraftigt minska dödligheten i covid-19, men den återgång till något slags normaltillstånd som många i världen hoppats på har uteblivit.

 London har de offentliga fyrverkerierna ställts in till följd av landets restriktioner.

Traditionsenligt i Sydney

När länder världen över nu ringer in 2022 har den nya omikronvarianten och rädsla för smittspridning fått en lång rad städer, som Seoul och San Francisco, att ställa in eller kraftigt begränsa nyårsfirandet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även i London och Paris har de offentliga fyrverkerierna ställts in.

Först att skåla in tolvslaget – klockan 11 svensk tid – blev Line Islands i Stilla havet, som huvudsakligen tillhör Kiribati. Först 26 timmar senare har 2022 gjort sitt inträde på hela jorden, då klockan slår om på de obebodda Baker-Howland-öarna.

Firande i Sydney.

Miljonstaden Sydney i Australien sköt upp ett traditionsenligt och maffigt fyrverkeri vid Sydney Harbour Bridge inför tolvslaget, som inträffade klockan 14 svensk tid. Till skillnad från i fjol tilläts tiotusentals åskådare i år, trots kraftig smittspridning i staden.

– Jag försöker bara fokusera på de positiva saker som har hänt i år, i stället för att älta allt tråkigt, säger den 22-åriga medicinstudenten Melinda Howard, som fattat posto utanför det världsberömda operahuset i väntan på spektaklet, till AFP.

Nyårsraketerna i Moskva lyste upp natthimlen. På grund av restriktionerna var Röda torget tomt och åskådarna fick följa fyrverkerierna en bit bort.

I Dubai samlades mängder av människor utanför Burj Khalifa, världens högsta byggnad, för att se ett spektakulärt fyrverkeri.

Festande i Belgrad

Serbien gick mot strömmen i Europa och tillät stora folksamlingar utomhus. Flera timmar innan tolvslaget fylldes huvudstaden Belgrads gator av festsugna människor. Omkring 100 000 människor har kommit till staden under helgen, enligt tv-stationen RTS.

Belgrads ställföreträdande borgmästare Goran Vesic säger att han är stolt över de tusentals människor som är ute på gatorna, skriver AP.

Omkring 15 000 personer får delta i det traditionella firandet på Times Square i New York, skriver Reuters. En stor skillnad jämfört med förra året då bara en handfull gäster hade bjudits in.

I Rio de Janeiro , där uppemot tre miljoner människor brukar samlas på Copacabana för att festa, går festligheterna av stapeln enligt plan.

I Sydafrika, där omikronvarianten upptäcktes i november, väntas det bli en hel del festande sedan utegångsförbudet tagits bort. Det togs bort sedan antalet nyupptäckta fall minskat kraftigt.

Följ ämnen i artikeln