Må bättre – välj rätt på julbordet

Annika Andersson/TT

Publicerad 2022-12-23

Julbord med sill, lax och ägghalvor. Arkivbild.

Är du trött på att sitta däst och proppmätt framför Kalle Anka på julafton? Eller blir du lätt illamående av bara tanken på alla julbord? Här är tipsen på hur du kan äta för att må bättre i juletid.

Många är de traditionella rätterna som hör julen till. Julskinka, dopp i grytan, köttbullar, ris á la malta, sillsallad och rödkål. För att nämna några. Mycket av maten är fet och söt, och det är lätt att det blir för mycket av det goda.

För att äta hälsosamt behöver vi äta balanserat, säger Yvonne Granfeldt, professor emeritus i livsmedelsteknologi. Alltså äta mer av det som vi äter för lite av. Omättat fett är ett sådant exempel.

– Vi äter för mycket mättat fett i dag. Nötter, sill, lax och ägg är bra, för där finns mycket omättat fett. De senare innehåller dessutom D-vitamin som framför allt äldre har brist på.

Ökar risk för hjärtsjukdomar

För att äta mindre av det mättade fettet kan man till exempel skära bort fettkanten på skinkan, säger Yvonne Granfeldt, och välja mejeriprodukter med lägre fetthalt. Helst ska högst tio procent av energiintaget komma från mättat fett, säger hon.

– Om man räknar på en person som inte rör sig så jättemycket, då är det i snitt 27 gram mättat fett som man högst ska få i sig per dag.

Om man äter mer än så finns risk att man stör metabolismen i kroppen, och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Men det här är generellt, det finns naturligtvis individer som kan äta mycket mer än så utan att påverkas.

Fram med kålen

Många av rätterna som finns på de traditionella julborden är ändå nyttiga, säger Yvonne Granfeldt, och nämner kålen som ett exempel.

– Mitt intryck är att det kommer mer och mer recept med olika kålsorter. Grönkål och broccoli och rödkål. Det är jättenyttigt eftersom vi äter för lite grönsaker. Dessutom innehåller de mycket järn. Järnbrist förekommer ofta.

Kål, liksom all frukt och grönt, är också bra för att de innehåller mycket fibrer, säger Granfeldt.

– Fibrer är nyttigt för tarmarna. Det är någonting som kan vara bra om man har ätit mycket till julbordet, om man har ont i magen eller mår inte bra efteråt. Det är bara fritt fram med kålsorter, de här tre kålen är nyttiga på julbordet.

Yvonne Granfeldt säger att det framför allt är en sak på julbordet som inte bör överkonsumeras:

– Julmusten. Vi dricker allt mer av sötade drycker, men är det något man ska undvika så är det de. De ger ingen annan näring än socker.

Följ ämnen i artikeln