Svenska kraftnät vill inte lova mer elstöd

Publicerad 2022-11-15

Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät vill inte lova något mer elstöd till vintern eller för nästa år.

Det skriver skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Svenska kraftnät kan inte betala ut pengar som vi inte har, säger Malin Stridh, chef för elmarknad.

Orsaken? Läget är för ovisst, enligt Svenska kraftnät.

– Svenska kraftnät kan inte betala ut pengar som vi inte har, det vore inte ansvarsfullt. 2023 års inflöde av kapacitetsintäkter är mycket osäkert och vi kan till och med se att inflödet för slutet av 2022 inte följer prognoserna, säger Malin Stridh, chef för myndighetens avdelningen för elmarknad.

Både elprisernas utveckling och inflödet av så kallade flaskhalsavgifter anses osäkra.

– Det är så osäkert och så mycket som påverkar, så ser inte vi att det vore ansvarsfullt att föreslå åtgärder som vi inte vet om vi har täckning för, säger Malin Stridh till TT.

– Vi behöver först se vad inflödet blir för att sedan se vilka åtgärder vi kan föreslå 2023, tillägger hon.

Regeringen: ”Inget att tillägga”

Dagens besked är en komplettering till det redan presenterade förslaget om att använda 55 miljarder kronor från flaskhalsavgifter 2022 till ett elprisstöd för hushåll och företag i södra halvan av Sverige.

I uppdraget från det förra regeringen ingick också att föreslå vad flaskhalsavgifter från 2023 ska användas till. Ett nytt elprisstöd till exempel. Men det föreslås alltså inte i dagsläget.

Regeringsunderlaget bestående av M, KD, L och SD lovade att ett högkostnadsskydd för el skulle vara på plats 1 november. Det är ett löfte som varken till tid eller utformning ser ut att uppfyllas.

Aftonbladet har sökt energiminister Ebba Busch (KD) för en kommentar om dagens besked. Hon avböjer en intervju.

Hennes pressekreterare Andia Gemsjö låter hälsa att förslaget till elprisstöd redan skickats in till Energimarknadsinspektionen.

”Regeringen har inget att tillägga idag” skriver hon.