Sis-hemmen kritiseras – "olämplig personal"

Björn Berglund/TT

Publicerad 2024-05-02

Exteriör på ett ungdomshem i Mellansverige. Arkivbild.

De redan så utskällda Sis-hemmen uppfyller inte målen för att ge vård och behandling åt intagna ungdomar. Det konstaterar Riksrevisionen i en kritisk granskning.

Otillräckligt utbildad, ibland direkt olämplig personal, dålig anpassning till individuella vårdbehov och stora skillnader mellan olika särskilda ungdomshem. Tvångsvården av barn och unga brister på punkt efter punkt, anser Riksrevisionen.

– Vården och behandlingen på Sis ungdomshem är varken tillräckligt bra eller tillräckligt omfattande. Vi ser brister både ute på ungdomshemmen, i Sis som myndighet, och på den nationella nivån där regeringen har huvudansvar, säger Maria-Medée Almroth, projektledare för granskningen.

Otydligt uppdrag

Ett huvudproblem är att uppdraget från regeringen är otydligt när det gäller vilka ungdomar som Sis ska ta emot och vilken behandling de ska få. Man konstaterar också att det saknas behandlingar vid till exempel självskadebeteende och ätstörningar, trots att det ofta förekommer, speciellt bland flickor.

Riksrevisionen efterlyser bland annat en bättre implementering av ledningens beslut i den dagliga verksamheten, ett tydligare ansvar för behandlingsverksamheten inom Sis samt mer kompetent personal.

Upprepade larm

Det här är inte första gången som Sis kritiseras. Tidigare har bland andra regeringens särskilda utredare, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), Barnrättsbyrån samt flera mediegranskningar larmat om missförhållanden, våld och allvarliga kränkningar.

Förändringar är också på gång. Tidigare i år meddelade regeringen att hela myndigheten ska förändras i grunden.

Maria-Medée Almroth understryker samtidigt att de barn och ungdomar som vistas på hemmen i dag knappast hjälps av att systemet kanske ser annorlunda ut om flera år.

– Det finns åtgärder man kan vidta här och nu för att förbättra situationen för de ungdomar som faktiskt lever på ungdomshemmen i dag, säger hon.