Mathias, 36: Bästa paratennisen finns i Uppsala

Publicerad 2020-03-07

Upsala Studenternas IF är föreningen som lyfts som den bästa i Sverige på paratennis. Nu är klubben nominerad till priset som Årets idrottsförening på Folkspels Eldsjälsgala på grund av sitt inkluderande arbete.

– Vi ses inte som en belastning. De ser oss som idrottsmän i första hand och funktionshindrade i andra hand, säger tennisspelaren Mathias Ahlén, 36.

Mathias Ahlén är tennisspelare vid USIF.

Mathias Ahlén har laborerat med det mesta inom parasport. Rugby, basket, padel, tennis – you name it. Vid ett tillfälle var 36-åringen med i tre basketlag.

– Ett tag var jag med i två basketlag i Stockholm och ett lag i Eskilstuna. När jag spelade i Eskilstuna spenderade jag tre timmar i bil för att spela i en och en halv timme. Men det var det värt.
Sedan 2012 är det primärt tennis som gäller för Mathias, som är tennisspelare vid Upsala Studenternas IF – USIF. När vi träffas har han spelat tennis från tidig morgon och in på förmiddagen. Han berättar att USIF sticker ut bland andra föreningar. Här kan spelare med funktionshinder kan vara på samma villkor som alla andra. Stående och sittande tränar tillsammans och med varandra.

– Här ser de oss som människor, som individer. De ser oss som en resurs, inte en belastning. Vi har alla olika erfarenheter och kan dela med oss av erfarenheterna. USIF tar verkligen vara på det.

Mathias Ahlén ser stor skillnad på hur USIF förhåller sig till paraidrottare jämfört med andra klubbar.

”Vi fick skittider och skitlokaler”

Tennishallen är anpassad och tillgänglig för alla, både stående och sittande spelare. I omklädningsrummen finns duschstolar för rullstolsburna och klubben har rum för förråd av sportstolarna – stolar med nedsvängda däck så att spelarna kan svänga snabbare.

– Det är verkligen inte alltid man upplever det. Här ser de oss som håller på med parasport som idrottsmän först och funktionshindrade sen. Vi är med i den ordinarie verksamheten, inte som någon eftertanke, säger han och fortsätter:
– Det är en av anledningarna till varför jag slutade med basket. En förening som jag var med i då såg verkligen paraidrottare som en olägenhet.
Hur kunde det yttra sig?
– Vi fick skittider och skitlokaler. Nu har vi en av Sveriges bästa och mest tillgängliga träningslokaler.

Mathias berättar att han blev rekryterad av Peter Rejmer, chefstränare på Upsala Studenternas IF, på en parkering.
– Det var jag och fem personer till i samma träningsgrupp. Vi blev praktiskt tagit headhuntade där på parkeringen. Han hookade in oss ganska snyggt.

Upsala Studenters IF (USIF) är nominerad till  priset som Årets idrottsförening när Folkspels Eldsjälsgala hålls på Berns Salonger i Stockholm den 12 mars

Nominerade till Årets idrottsförening

I sommar arrangerar USIF två internationella rullstolstävlingar i tennis. Till 2021 blir det tre.
– Det är de enda två internationella tävlingarna i paratennis i Sverige. Det är unikt.
Vad kan andra klubbar lära sig av USIF tycker du?
— Att se tillgångarna med oss som är lite hjulbenta och inte bara bekymmer, som att ”nu måste vi skaffa dörröppnare”. Vi vill ses som vanliga personer. Rullstolen är faktiskt bara ett fortskaffningsmedel, så att vi kan ta oss fram lite snabbare än att krypa på backen. Börja till att se till individen och fråga ”vad kan vi hjälpa till med?”. Många av oss rullstorsburna är väldigt lösningsorienterade. Och om inte en förening vet hur man ska lösa en viss grej – fråga. Det finns lokala parasportförbund som sitter med specialkompetens. Det gäller bara att ställa frågan.

Upsala Studenters IF (USIF) är nominerad till priset som Årets idrottsförening när Folkspels Eldsjälsgala hålls på Berns Salonger i Stockholm den 12 mars.