Döms för mordet på rapparen Rozh, 23, i Blackeberg

Uppdaterad 2021-10-30 | Publicerad 2020-03-03

I somras sköts rapparen Rozh Shamal, 23, ihjäl under hundpromenaden i Blackeberg.

Nu har en 20-årig man dömts till tolv års fängelse för mordet.

– Jag vaknar på morgonen och tänker ”var det sant? Mina barn är borta?” Jag förstår inte. Det är som en overklig mardröm, säger hans mamma till SVT.

Rozh Shamal befann sig precis vid porten till sitt hem när han sköts ihjäl av en gärningsman som efter mordet flydde på moped.

Enligt domen sköts han med sju skott, i huvud, bål och lår, och dog på platsen.

Solna tingsrätt har nu dömt en 20-årig man till tolv års fängelse för mord och grovt vapenbrott.

”XX XX döms för att ha utfört gärningen, som bedöms ha varit en ren avrättning”, skriver tingsrätten i domen.

Samtidigt döms en 22-årig kvinna till tio månaders fängelse för vapenbrott och en 25-årig man till 2,5 års fängelse för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

Vänner i sorg

Aftonbladet var efter mordet i kontakt med vänner till rapparen som berättade om chocken.

– Det var en vän till mig som sa att jag borde lyssna på honom, vi pratade och han kom till studion och sedan började vi göra en massa låtar. Han gick på känsla och hade ett speciellt gung som ingen hade, sa vännen och rapparen Abidaz.

Mamman sprang ut

För SVT har Rozh Shamals mamma berättat hur hon försökte stoppa mordet:

– Jag sprang ut och såg hur Rozh låg ner. Sedan såg jag en smal maskerad man som fortsatte skjuta. När gärningsmannen såg mig så ändrade han riktning och gick en halv cirkel. Jag gick och höll ut armarna och sa ”nej, nej han är bara ett barn, vad gör du? Nej, snälla, snälla!”, säger hon till ”Veckans brott”.

I januari 2018 sköts även hennes äldre son till döds. Ett mord som ännu är ouppklarat, enligt SVT. Tillsammans med Rozh brukade mamman ofta besöka graven.

Nu besöker hon de båda sönerna där.

– Kyrkogården är mitt hem nu. Med mina barn. När jag är där är det jättejobbigt men det är där jag vill vara hela tiden. Jag vill vara mer med mina barn

Följ ämnen i artikeln