Domare anslöt sig till proteströrelse i Sudan

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-04-25

Demonstranter utanför arméns högkvarter i Khartum förra veckan.

Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum fortsätter att utmana makten.

Omkring 100 domare deltog i torsdagens protester mot landets styrande militärråd.

– Medborgare, medborgare, ni skyddas av domarkåren, skanderade de när de tågade från Högsta domstolen.

Tiotusentals människor samlades i Khartum, men uppslutningen blev inte lika stor som demonstranterna hade hoppats på – en miljon människor.

– Vi kräver att rättsväsendet reformeras för att rättvisan ska råda och korruptionen bestraffas, sade domaren Abu al-Fattah Mohamad Othman.

Torsdagens manifestationen utanför militärhögkvarteret i Khartum inleddes bara timmar efter det att en överenskommelse, om att bland annat upprätta en kommitté där företrädare för oppositionen och militären gemensamt ska staka ut framtiden, nåtts med militärrådet.

Yttersta makten

Rådet ska ha föreslagit att premiärministerposten och övriga ministerposter ska vara civila, men att den yttersta makten behålls av armén. Det accepterades dock inte av proteströrelsen Allians för frihet och förändring (AFC) som fortsätter pressa på för en övergång till fullt civilt övergångsstyre.

"Vår sittprotest kommer att fortsätta, för att värna vår revolution och för att säkerställa att alla våra krav uppfylls", skrev AFC i ett uttalande.

Siddiq Farouk, en av ledarna för proteströrelsen, har meddelat att demonstranterna förbereder en generalstrejk runt om i landet om rådet inte lämnar över styret till en civil förvaltning.

Tre avgick

Efter onsdagens möte i presidentpalatset i Khartum avgick tre av militärrådets medlemmar. De tre ska enligt proteströrelsen ha haft stor del i att tiotals demonstranter dödats av militären. Proteströrelsen vill att de tre även ska åtalas.

Militärrådet har styrt landet sedan president Omar al-Bashir tvingades bort från makten den 11 april. Protesterna mot rådet har växt sedan det vägrat släppa ifrån sig makt och sagt att det ska styra under en tvåårig övergångsperiod.

Följ ämnen i artikeln