Trump: Nordkoreas kärnvapentest är Clintons fel

Uppdaterad 2016-09-20 | Publicerad 2016-09-09

Donald Trumps kampanj skyller Nordkoreas kärnvapentest på Hillary Clinton: ”Ett katastrofalt misslyckande”.

Samtidigt slår Clinton tillbaka: ”Vi behöver en president som vill minska – inte öka – antalet kärnvapen i världen”.

Under fredagen, på landets 68:e årsdag sedan grundandet, genomförde Nordkorea sitt femte kärnvapentest sedan 2006. Det är det andra testet inom åtta månader. Händelsen basunerades ut av regeringen i huvudstaden Pyongyang. Utländska mätinstrument i närheten av platsen där testet ägde rum registrerade seismisk aktivitet, vilket tyder på att Nordkorea faktiskt genomförde ett test, skriver USA Today.

”Har bara växt i styrka”

Världens ledare var snabba med att fördöma händelsen, medan Donald Trump, republikanernas presidentkandidat, istället var snabb med att kritisera demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, utrikesminister i Obamas regering mellan 2009 och 2013.

– Precis i dag blev det meddelat att Nordkorea genomfört sitt femte kärnvapentest, sitt fjärde sedan Hillary Clinton blev utrikesminister. Det är ännu ett massivt misslyckande från en misslyckad utrikesminister, säger Donald Trump enligt CNN.

”Clinton lovade att arbeta för att få slut på Nordkoreas kärnvapenprogram som utrikesminister. Ändå har programmet bara växt i styrka”, säger Jason Miller, kommunikatör vid Trumps kampanj, i ett uttalande.

Har uppmuntrat Japan

Hillary Clinton, fördömde kärnvapentestet som ”skandalöst och oacceptabelt”. Hon säger i ett uttalande att händelsen är ett direkt hot mot USA och att ”vi aldrig kommer att acceptera det här”. Hon vill se fler och hårdare sanktioner mot Nordkorea.

Clinton var heller inte sen med att ge Donald Trump en pik, utan att nämna kandidaten vid namn.

”Vi behöver en president som vill minska – inte öka – antalet kärnvapen och kärnvapenstater i världen”, skriver hon i uttalandet.

Trump har tidigare sagt att ett land som Japan borde uppmuntras att utveckla kärnvapen.

Kärnvapentestet har fått FN-säkerhetsråd att kalla till ett extrainsatt möte under fredagen.