Tusk till EU-ledarna: Sluta skylla på varandra

Salzburg/Stockholm, TT TT TT

Publicerad 2018-09-19

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Sluta skylla på varandra i migrationsdiskussionen, manar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk när ledarna samlas till toppmöte i Salzburg.

Statsminister Stefan Löfven (S) finns på plats mitt i det oklara läget i regeringsfrågan.

När EU-ländernas stats- och regeringschefer sätter sig vid middagsbordet i Österrike får de med sig en tydlig uppmaning från mötesordförande Donald Tusk.

Även om ingen förväntar sig några genombrott vid det informella mötet vill Tusk se till att deltagarna nu agerar enat, snarare än splittrat.

– I kväll kommer jag att mana ledarna att sluta skylla på varandra om migrationen. Trots den aggressiva retoriken går saker i rätt riktning, hävdar Tusk inför dagens toppmöte i Salzburg.

Budskapet är tydligt riktat till framför allt Italiens inrikesminister Matteo Salvini som sedan tillträdet i våras skärpt tonen rejält med sina krav på ökad hjälp från andra länder.

Tusk anser dock att utvecklingen går i rätt riktning.

– Vi har fått ner antalet irreguljära migranter från nästan två miljoner 2015 till färre än 100 000 i år. Det här är till och med lägre än åren före krisen, säger Tusk.

Vi har inte längre råd att vara splittrade mellan dem som vill lösa migrationsproblemen och dem som vill utnyttja dem av politiska skäl, säger Tusk i Salzburg.

Utökat gränsskydd

EU-länderna har blivit mer och mer oense om hur de ska dela på ansvaret för att ta emot flyktingar och migranter. Det har lett till att fokus flyttats över till ökat gränsskydd, och hur man ska förhindra att flyktingar ger sig av på farliga resor över Medelhavet.

Frågar man allmänheten – som den amerikanska tankesmedjan Pew har gjort – är en klar majoritet av européerna fortsatt för att hjälpa de som flyr undan krig. Men en lika klar majoritet är samtidigt djupt missnöjd med hur EU har hanterat de senaste årens flyktingkris.

I riksdagens EU-nämnd gjorde Stefan Löfven klart att inga beslut ska fattas i Salzburg. Siktet är i stället inställt på det ordinarie EU-toppmötet i Bryssel den 18–19 oktober.

EU-ledarna ska dock diskutera ett alldeles färskt förslag från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Han föreslår att gränskontrollmyndigheten Frontex ska förstärkas ordentligt med nya gränspoliser, från dagens runt 1 500 till 10 000.

– EU behöver ökad kontroll av sina gränser och ett förstärkt Frontex kan vara en del av det, men det är ett nytt förslag som måste granskas noga, säger Stefan Löfven, som betonar att "det får inte kosta vad som helst".

Frågetecken

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att det finns många frågetecken kring gränspoliserna.

– Ska de kunna posteras utanför EU, inklusive svensk personal? Kan regeringen tänka sig att EU-styrkan är verksam på svenskt territorium, och ska den då vara underställd svensk lagstiftning? undrar Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt uppmanar Stefan Löfven att sätta ned foten på mötet. Löfven betonar dock att förslaget är helt nytt och att han ännu inte har några svar.

Även på EU-nivå finns många frågetecken om hur gränspoliserna ska verka. Oro finns för att de ska överta nationella befogenheter.

Oklart om asylcenter

När EU-ledarna möttes i juni enades de om att utreda nya asyl- och migrationscenter både i och utanför Europa. Inget EU-land har ännu anmält intresse för att ha ett sådant center i sitt land, och inte heller något nordafrikanskt land.

Nyligen var dock EU-toppmötets ordförande Donald Tusk och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz på besök i Egypten. I ett brev till EU-ledarna inför Salzburgmötet berömmer Tusk hur Egypten lyckats stoppa flyktingströmmen till Europa.

Donald Tusk säger också att han kommer att söka stöd hos EU-ledarna för att kalla till ett toppmöte om migration mellan EU och Arabförbundet i Egypten i februari nästa år.

– Jag kommer att söka stöd för att öka vårt samarbete med nordafrikanska länder, säger Tusk i Salzburg.

Jonas Sjöstedt är tveksam till migrationssamarbeten med, som han säger, fler auktoritära regimer utanför EU.

– Situationen för mänskliga rättigheter i Egypten är under all kritik, säger han.

Stefan Löfven betonar dock att internationella flyktingorganisationer som UNHCR och IOM måste vara delaktiga i alla eventuella samarbeten med länder utanför EU.