Svenskar i krasch i semesterparadiset

Uppdaterad 2015-06-17 | Publicerad 2015-06-16

Svenska Sara var på väg hem med sin fyraåriga dotter: Vi hade alla änglavakt

De svenska turisterna var på väg till flygplatsen i Antalya i Turkiet.

Då krockade deras minibuss och de blev strandsatta på motorvägen.

– Chauffören stack och ingen reseledare var med på bussen. Turkietresor har skött detta dåligt, säger svenska Sara som var med på bussen tillsammans med sin fyraåriga dotter Charlie.

Sommarsemestern i turkiska Alanya var över och de svenska resenärerna hade av charterbolaget Turkietresor satts på en minibuss för att köras till flygplatsen i Antalya, på eftermiddagen i måndags.

Svenska Sara satt längst bak i bussen tillsammans med sin fyraåriga dotter Charlie och de båda somnade till under bussresan.

– Jag vaknar till av att jag smäller i ansiktet när vi krockar. Som tur är har jag låst min arm kring min dotters huvud på något sätt, så hon skadas inte alls, säger Sara.

Runt omkring i bussen blir det kalabalik. Vissa blöder och andra är chockade och skriker. Chauffören lämnar bussen direkt efter krocken.

’Dörrarna satt fast’

Pernilla Åkesson Hallberg var även hon med på bussen och satt längst fram.

– Jag vaknade av att min kusin som sitter bredvid skriker. Sedan kör chauffören upp på en kant och in i en annan bil framför. Chauffören springer direkt ut till den andra bilen, säger Pernilla.

Inne i minibussen märker de svenska resenärerna snabbt att det börjar lukta bränt och man vill omedelbart ta sig ut.

– Men dörrarna går inte att öppna. Till slut får en person upp chaufförens dörr och vi får klättra fram och ta oss ut där. En annan hjälper till och lyfter ut Charlie, säger Sara.

”Kunde kört ihjäl oss”

Passagerarna tar sig ut på en trefilig motorväg innan man sätter sig i säkerhet vid sidan. Sedan tar det över en timme innan Turkietresor anländer.

– Vi stod där och visste inte om någon hade ringt. Chauffören var borta och vi var väldigt chockade. Först kom en buss utan säkerhetsbälten som vi vägrade åka med. Till slut kom en tredje buss och vi kunde köras till flygplatsen. Det är dåligt att ingen från Turkietresor eller någon annan som i alla fall kunde engelska var med och att de anlitar bussbolag som kör såhär, säger Sara.

Minst två personer fördes till sjukhus och åtminstone en person fick ligga kvar för observation och kunde inte resa hem på måndagen som planerat.

Att alla klarade sig ser både Sara och Pernilla som ett smärre under.

– Vi hade alla änglavakt, säger Sara.

– Chauffören kunde lika gärna ha kört ihjäl oss, säger Pernilla.

”Har ingen aning”

På Turkietresor har man fått information om olyckan som för dem beskrivits som att minibussen åkte efter en bil som körde i hög hastighet och sedan bromsade, varpå bussen åkte in i det framförvarande fordonet.

– Det var två som sedan fick åka till läkare, en som blödde från näsan. Vi åkte med till sjukhuset och förhörde oss om att det var okej med dem, säger Vickan Björkman, presskontakt för Turkietresor.

Flera resenärer menar att chauffören körde mycket vårdslöst, har ni fått någon sådan information?

– Det där är väldigt svårt att veta, det har vi faktiskt ingen aning om, säger Vickan Björkman.

Hon säger att den första ersättningsbussen, som inte hade säkerhetsbälten, inte tillhörde Turkietresor utan bara råkade passera olycksplatsen. På resebolaget ska man nu utreda händelsen och också ta kontakt med bussbolaget. Det finns i nuläget inga planer på att förändra sina rutiner kring personal på transferbussarna.

– De flesta charterarrangörer brukar ha det så, att man inte alltid är med på bussarna, säger Vickan Björkman.

De svenska resenärerna landade på flygplatsen i Ängelholm i måndags.

Följ ämnen i artikeln