Tröstas av sina vänner

Publicerad 2012-03-09

har slitit med livspusslet Filippa och Fredrik Reinfeldt har i flera intervjuer berättat hur måna de har varit om att få tid till sina barn – trots sina krävande arbeten. ”Ingen av oss vill välja bort att hämta barnen och gå på fotbollsträningar. Vem vill inte vara med sina barn”, har Filippa Reinfeldt sagt.Foto

Så sent som i september berättade Filippa Reinfeldt att hon inte var främmande för ytterligare ett barn.

Ett halvår senare är separationen från Fredrik Reinfeldt ett faktum.

Hela familjen Reinfeldt samlad 2011. Foto

Tillsammans har paret Reinfeldt de tre barnen Gustaf, 18, Erik, 17 och Ebba, 11. I september berättade Filippa Reinfeldt i en intervju med tidningen Yourlife att hon i framtiden kunde tänka sig ytterligare ett barn.

– Jag är otroligt svag för barn. Jag tror väldigt många tänker, ska man inte få uppleva det igen? sa Filippa.

Prioriterar barnen

Trots att både Fredrik och Filippa Reinfeldt har mycket tidskrävande arbeten har de alltid värnat om att få tid med barnen. De har i intervjuer berättat att de försöker dela på sysslorna hemma och att arbetsdagen oftast fortsätter efter middag och läxläsning.

– Ingen av oss vill välja bort att hämta barnen och gå på fotbollsträningar. Vem vill inte vara med sina barn, sa Filippa Reinfeldt till Yourlife i höstas.

Folk i deras närhet har alltid lyft fram att de är en ”vanlig familj” som inte pratar särskilt mycket politik hemma. Statsminister Fredrik Reinfeldt beskrivs av vänner som en ”family-man”.

– Han har alltid gått hem strax före sex och sett till att ha tid med barnen. Är det hans tur att fixa middag så gör han det och sen fortsätter han jobba hemifrån, ­säger en vän.

Den senaste tiden har ­Filippa Reinfeldt bott i det nyköpta radhuset i Täby medan Fredrik Reinfeldt har bott kvar i statsministerbostaden i Sagerska huset, enligt uppgifter till Aftonbladet. Statministerns medarbetare vill inte ge någon mer information om hur paret ska bo efter separationen, mer än att Fredrik Reinfeldt kommer att vara folkbokförd på den nya adressen i Täby, precis som resten av familjen.

Om Reinfeldt i stället hade skrivit sig i Sagerska huset, statsministerns officiella bostad, skulle han förmånsbeskattas för boendet där. Något som skulle vara mycket kostsamt.

Bor hemma

De två yngsta barnen, ­Ebba och Erik, bor fortfarande kvar hemma, och har de senaste dagarna varit med sin mamma i Täby. Äldste sonen Gustaf har flyttat hemifrån och bor numera i Solna där han är nyvald MUF-ordförande.

De personer som Aftonbladet har varit i kontakt med tror att statsministern kommer att göra allt för att vara lika delaktig i barnens liv även efter separationen.

– De är båda väldigt välorganiserade personer och barnen är oerhört viktiga för dem, säger en källa.

Både Fredrik och Filippa Reinfeldt har ett stort socialt nätverk i Täby och de har behållit många av sina gamla vänner därifrån. Familjen har också åkt hem till Täby och bott där på helger emellanåt.

Familjen och vännerna sluter nu upp bakom paret. Filippa Reinfeldt, som själv är ett skilsmässobarn, har berättat att hennes mamma har varit väldigt engagerad i barnens liv.

– När Gustaf föddes 1993 gick hon ner i arbetstid för att hjälpa och stötta oss, sa Filippa Reinfeldt till Yourlife.

Även Fredrik Reinfeldt har en mycket nära relation till sin mamma.

Förutom de gamla vännerna står Fredrik Reinfeldt mycket nära finansminister Anders Borg och biståndsminister Gunilla Carlsson. Även justitieminister Beatrice Ask är en person som är viktig för honom och som han känner stort förtroende för.