Breivik vill slippa isoleringscell

Publicerad 2015-02-11

Men fängelse fruktar att han ska försöka rymma

Terroristen Anders Behring Breivik fortsätter att kräva att han ska få slippa sin isoleringscell.

Han har nu suttit där i 3,5 år.

Men fängelset vill hålla honom kvar där – för att det finns risk för att han annars kan rymma.

Anders Behring Breivik, 35, har suttit i en isoleringscell sedan den 25 juli 2011.

Han placerades först i Ilse fengsel, på fängelset en dryg mil utanför Oslo, tre dagar efter att han greps på Utøya misstänkt för ett av de värsta terrordåden i Norges historia.

Bara efter några veckor kallades han isoleringen för ”tortyr”. Sedan dess har han försökt få slippa sitta där.

”En form av tortyr”

Två och ett halvt år efter att Breivik dömdes för terrordådet där han mördade 77 personer förbereder han och advokaten Geir Lippestad sig på en ny runda i rätten, enligt norska Dagbladet.

– Vi förbereder en stämningsansökan mot staten på justitedepartementet, säger Lippestad till Dagbladet.

Breivik sitter numera i fängelset Skien på avdelningen för särskilt hög säkerhet, söder om Oslo. Där har han ingen kontakt med några andra fångar. Det vill Breivik och Lippestad ändra på.

De vill stämma staten för brott mot mänskliga rättigheter eftersom de menar att fängelseförhållandena är i strid med Europakonventionen. Där står det att ingen får utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

– Den centrala delen av målet är att han i praxis fortfarande sitter isolerad och att det nu är dags att den upphör. Långvarig isolering blir en form av tortyr, säger Lippestad.

Förbereder rättegång

Beslutet om Breivik ska fortsättas hållas isolerad tas var sjätte månad.

– Vi tycker att det förnyas nästan automatiskt, av samma anledning varje gång. Om han ska sitta isolerad måste det motiveras ordentligt. Efter den 22 juli och tiden därefter fanns det goda grunder för det, men de har blivit svagare med tiden.

De protesterar också mot att Breivik inte får skicka eller ta emot brev. Det ändrades i december.

– De måste ta hänsyn till innehållet i breven, men de kan inte införa ett totalförbud, säger Lippestad.

Nu fördriver Brevik tiden till att förbereda inför målet och skriva på en bok. Han har redan skrivit ett bokmanus men det ligger kvar i hans cell. Han har inte tillåtits att skicka ut det. Annars läser han tidningar, går på löpbandet, styrketränar och tittar på tv-nyheterna. Var fjärde dag får han frisk luft i en luftlåda.

– Han kan göra det oftare men upplever det som en börda, dels för att han måste av och på med handbojor när han ska dit.

Riskerar att rymma

För fängelsets del är det dock självklart varför Breivik ska hållas kvar i isoleringscellen.

Risken för att han ska rymma är nämligen stor, enligt Dagbladet.

– Förvar på en avdelning med särskilt hög säkerhet kan beslutas när intagna tros ha en särskild risk för flykt, när fara för att någon utefrån kan bistå en flykt, fara för gisslantagande eller fara för ny, särskilt allvarlig brottslighet. Vi menar att villkoren för fängelseförhållandena i en avdelning med särskilt hög säkerhet finns i det här fallet, säger Erling Fæste, biträdande direktör för Kriminalvården i södra Norge till Dagbladet.

På grund av sekretess kan han inte kommentera varför Breivik inte får skicka och ta emot post längre.

Tidigare har kriminalvården motiverat beslutet med att Breiviks brev handlar om att försöka etablera terror- och våldsnätverk, vilket han tidigare hotat med.

Han uppges vara lika upptagen nu av sina ideologiska mål nu som när han genomförde terrordåden i Norge 2011.

Följ ämnen i artikeln