Kriget mot IS har pågått i tre år

Uppdaterad 2017-08-10 | Publicerad 2017-08-09

Den USA-ledda militäroffensiven för att utplåna Islamiska staten i Irak och Syrien inleddes för tre år sedan.

Sedan dess har terrororganisationen tvingats bort från stora delar av sina erövrade områden i regionen.

– ISIS står inför ett oundvikligt nederlag. Vi kommer att vinna och de kommer att förlora, säger Jeff Davis, talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, till AFP.

Den 8 augusti 2014 lyfte två stridsflygplan av typen F/A-18 från det amerikanska hangarfartyget USS George W Bush i Persiska viken. De genomförde ett angrepp med laserstyrda bomber på Islamiska statens positioner utanför staden Erbil i norra Irak, skriver nyhetsbyrån AFP.

Attacken innebar inledningen på en intensiv bomboffensiv som följdes upp av att USA-tränade lokala styrkor sattes in för att strida mot IS. Först i Irak och senare i Syrien. Striderna är nu inne på sitt fjärde år.

IS hade tidigare under 2014 intagit syriska Raqqa, som i juni det året utnämndes till ”huvudstad” i terroristernas självutnämnda kalifat.

Som mest kontrollerade terrorgruppen en yta på 104 000 kvadratkilometer. Terroristerna mötte klent motstånd och hotade till och med Iraks huvudstad Bagdad, skriver AFP.

– Åtta miljoner människor var fångade under deras styre och levde i misär, många tvingades att bli flyktingar, säger Jeff Davis, kapten inom flottan och talesperson för Pentagon.

70 procent befriat från IS

Den USA-ledda koalitionen har där efter kraftigt decimerat IS geografiska utbredning. 70 procent av det IS-kontrollerade området i Irak och 50 procent av det i Syrien har befriats, skriver AFP.

– Inte en tum av det territorium som vi har befriat har återtagits av ISIS, säger Jeff Davis.

Mosul, IS högsäte i Irak, återtogs tidigare i år och sedan den 6 juni kämpar den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF i Raqqa i Syrien, med stöd av koalitionens flygvapen. Amerikanska specialstyrkor uppges också finnas på plats.

”Det är den sorgliga sanningen”

Fram till och med den 26 juli 2017 har koalitionen – som består av 69 länder med olika uppgifter – genomfört 13 221 flygangrepp i Irak och 10 701 i Syrien, enligt AFP:s uppgifter. Totalt rör det sig om 23 922 flygräder.

Koalitionen uppger att 624 civila konstaterats döda i anfallen, men observatörer och människorättsorganisationer talar om betydligt fler civila offer.

– Trots att det här är den mest precisa kampanjen någonsin i krigföringens historia, så dör civila i krig och det är den sorgliga sanningen, säger Jeff Davis till AFP.

På tisdagen kom uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet om att koalitionens flygräder i Raqqa dödat 29 civila, varav många barn, sedan måndagen.

Rebellalliansen SDF har intagit runt hälften av Raqqa – uppger en talesperson för operationen för AFP – men soldaterna möter hårt motstånd. IS har minerat stora delar av staden och trupperna måste avancera långsamt.

FN uppskattar att mellan 20 000 och 50 000 civila finns kvar i staden.

Uppgifter: planerar flygangrepp i Filippinerna

Samtidigt som IS faller samman militärt i Mellanöstern förs en allt mer intensiv kamp mot terrorsektens grenar på andra håll.

USA bistår sedan tidigare armén på Filippinerna i kampen mot terrorgrupperna Maute och Abu Sayyaf – som kopplas till IS. Det handlar om spaning samt specialstyrkor som bidrar med träning och underrättelsearbete, skriver Newsweek.

Enligt uppgifter i amerikanska medier planerar USA även att inleda flyganfall mot terroristerna, som ockuperar delar av staden Marawi på ön Mindanao. Bland annat uppges drönare övervägas.

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte träffade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson i måndags.