Kriminolog om Malmövåldet: Få bort vapnen

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-11-10

Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter skottlossningen vid Möllevångstorget i Malmö under lördagskvällen.

Plocka av kriminella deras vapen – det är den viktigaste åtgärden för att stoppa det grova våldet på gatorna, enligt kriminologen Sven Granath.

Flera sprängningar och skjutningar har skakat Malmö den senaste tiden. Senast dödades en pojke i 15-årsåldern i ytterligare en skottlossning.

– Det är jätteviktigt att plocka av de aktuella personerna deras vapen. Visst, motiven finns kvar, men har du inte verktygen så är det svårt att göra det. Då dämpas konfilktnivån per automatik, säger Sven Granath, kriminolog på polisen i Stockholm.

För att få bukt med våldsutvecklingen på lång sikt är det också viktigt att polisen klarar upp fler av de aktuella brotten, säger han.

– Skulle vi i tre av fyra dödskjutningar få en fällande dom, då skulle nivån sjunka dramatiskt, eftersom det rör sig om en begränsad population som är aktiv.

"Begränsad skara"

Polisen har dock stora svårigheter att utreda den här typen av brott. En avgörande faktor är att få vill vittna.

– Skulle skjutningarna som regel leda till fällande dom skulle kanske fler våga prata. Men när få vågar prata sjunker uppklarningsprocenten, och då vågar ännu färre prata, säger Sven Granath.

Den typ av våldsupptrappningar som skett i Malmö de senaste veckorna går i skov, enligt Granath.

– Det har att göra med att det är en begränsad driven skara aktörer. De kan inte hålla ett jämt flöde av händelser, men konflikter och sådant som sker i deras tillvaro kan få stort genomslag i statisiken lokalt.

Ovanligt ung

Det är därför svårt att dra några större slutsatser av enskilda våldsupptrappningar, anser han.

– Ibland kan man tro att man har kommit till rätta med det, och ibland tänker man tvärtom att "nu sker en stor samhällsförändring", men på kort sikt är det inte riktigt så enkelt. Därför kan det vara meningslöst att söka samhällsvetenskapliga förklaringar till det som händer en viss månad exempelvis.

TT: I lördagens skjutning dog en pojke i 15-årsåldern, går vapenvåldet nedåt i åldrarna?

– Tillgången på vapen har spridit sig nedåt både i hierarkier och i åldrar, men det är ändå ovanligt med någon som är under 18 år. Främst är det i åldrarna strax efter gymnasiet där det har blivit fler inblandade, säger Sven Granath.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln