Socialministern tog emot uppror från äldreomsorgen

Undersköterskor manifesterade för bättre villkor

Publicerad 2019-08-22

Unga kommer att välja bort yrket och erfaren personal kommer inte att orka fortsätta jobba i äldreomsorgen.

Det hävdar Undersköterskeupproret, som i dag lämnade över 14 000 namnunderskrifter för bättre arbetsvillkor till socialminister Lena Hallengren.

– Skulle vi få 5 000 kronor extra i lön så uppväger inte det de dåliga arbetstiderna, säger initiativtagaren Marie Wiberg.

Undersköterskorna Marie Wiberg och Jenny Klingstam på Hälleborgs äldreboende i Västerås startade Undersköterskeupproret i våras. Det var en reaktion på vårändringsbudgeten, där bland annat 310 miljoner kronor i riktade bidrag till äldreomsorgen försvann.

Nu har de samlat över 14 000 namnunderskrifter, som lämnades in till socialminister Lena Hallengren på torsdagsmorgonen. Klockan 10 hålls även demonstrationer på Mynttorget i Stockholm, samt i Tingsryd, Jönköping, Skurup, Borlänge och Tranås.

Undersköterskorna vill ha mer personal i äldreomsorgen, bättre arbetstider – och:

– Att vi får bort de delade turerna, säger initiativtagarna i en mun till Aftonbladets reporter utanför socialdepartementet.

Delade turer innebär att man har en sorts obetald håltimme mitt under sin arbetsdag. Och det är just arbetsvillkoren, inte lönen, som står i centrum. Annars menar initiativtagarna att unga kommer att välja bort yrket och erfaren personal söka sig därifrån – samtidigt som behovet väntas växa.

– Skulle vi få 5 000 extra i lön så uppväger inte det de dåliga arbetstiderna, säger Marie Wiberg.

”Helt avgörande yrkesgrupp”

Socialminister Lena Hallengren välkomnar upproret.

– Undersköterskor är en helt avgörande yrkesgrupp för att äldreomsorgen ska kännas trygg för de äldre och ha en god kvalitet. Nu blir allt fler äldre, vi lever allt längre och det klart att när äldreomsorgen nu ska expandera behöver vi se till att de som jobbar där upplever att de har schyssta villkor. Det där kan bli ännu bättre, säger Lena Hallengren (S).

– Kommunerna som arbetsgivare och alla privata äldreomsorgsföretag har ett väldigt viktigt ansvar. Det är de som är arbetsgivare som måste se till att den dagliga arbetssituationen faktiskt fungerar och blir allt bättre.

Mellin: Det kommer vara slagsmål

Aftonbladet inrikespolitiska kommentator Lena Mellin lyssnade på Lena Hallengren i AB Morgon. Socialministern slår fast att äldrevården kommer behöva expandera i takt med att Sveriges befolkning blir äldre och äldre, konstaterar Mellin.

– Det kommer att vara slagsmål om framtidens arbetskraft.  Det betyder att kommunen som har hand om äldreomsorgen måste erbjuda villkor som gör att de här jobben blir attraktiva. Annars kommer inte kommunerna, eller de företag som kommunerna överlåtit äldreomsorgen till, inte kunna rekrytera folk, och då blir det katastrof.

Fackförbundet Kommunal, där båda initiativtagarna också är arbetsplatsombud, kräver ett ”äldreomsorgslyft”.

– Vi vet att vi behöver anställa över 10 000 undersköterskor varje år. Då måste man dels höja lönerna men också förbättra villkoren så att fler ska vilja jobba som undersköterska och att fler som jobbar i dag ska stanna i yrket. Ungefär hälften av de som jobbar i dag funderar på att sluta inom några år, sade förbundsordförande Tobias Baudin till Aftonbladet i går.