Minuspriser på el nästan hela söndagen: ”Är absolut ovanligt”

Experten: ”Då ska du passa på”

Publicerad 2023-07-02

Dagens elpriser blir i princip rekordbilliga, visar siffror från Nord Pool.

Billigaste timmen blir den femte lägsta någonsin – och under en majoritet av dygnet råder det minuspriser.

– Det är absolut ovanligt, säger Björn Björnsson, affärsutvecklingschef och elexpert på Godel.

Minus 7,8 öre per kWH.

Så lågt blir elpriset på söndagen mellan 14 och 15, enligt elbörsen Nord Pool.

Det är det femte lägsta elpriset i Sverige någonsin, menar Björn Björnsson. Och då var de tidigare fyra rekordnoteringarna från en och samma dag: den 28 maj i år (med som lägst minus 12 öre).

– Om man till exempel har timprisavtal är detta ett bra läge att använda extra el. Man kan passa på att använda fläktar och air condition, eller för den delen ladda elbilen, säger Björnsson.

Björn Björnson, affärsutvecklingschef och elexpert på GodEl.

Minus från fyra till sex

Men det är inte den enda timmen med närmast rekordlåga priser.

Faktum är att det blir minuspriser mellan fyra på natten och sex på kvällen under söndagen.

– Jag vågar inte säga om det är det dygn med flest minustimmar någonsin. Då hade man behövt göra en ganska ordentlig check i statistiken. Men jag kan säga såhär: med historiska mått är det absolut ovanligt med så många timmar av negativa priser i Sverige. Det kan jag definitivt konstatera, säger Björn Björnsson.

I teorin är alltså elen gratis. Men för konsumenten blir slutpriset inte noll, eller minus. För utöver börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt och moms plus elnätsavgift.

För konsumenten blir slutpriset inte noll.

Ovanliga kombinationen

Anledningen till de låga elpriserna är vädret.

– Utöver att det blåser är det ordentligt soligt väder. Det är inte alltid att den kombinationen inträffar. Så när det väl sker samtidigt kan priserna bli väldigt låga.

Men om man tycker att de svenska priserna är låga borde man slå en kik över vår sydvästra gräns.

För i Danmark blir det långt mycket billigare.

Vädret är anledningen till det låg priset.

Experten: Stäng av solcellerna

Danska Ekstrabladet basunerar ut att elpriset på söndagen kostar minus 3,3 danska kronor per kWh, vilket är en rekordnotering. Med andra ord – eller snarare annan valuta –minus 5,22 svenska kronor per kWh.

– Sverige är mer uppdelat med fler elområden, långa avstånd och vindkraften är spridd runtom i landet. Att det blir så lågt i Danmark har att göra med att de har en så stor andel vindkraft och att den inte är lika utspridd, säger Björnsson.

Den danske el-experten Henrik Møller Jørgensens råd till sina landsmän som har egna solceller är att faktiskt stänga av dem under söndagen. Det hade annars kunnat bli mer kostsamt att ha dem på när elpriserna är så låga.

Följ ämnen i artikeln