”Superapoteket” ska lösa landets medicinbrist

Publicerad 2023-12-30

”Superapoteket” i utkanten av Mexico City.

På fredagen invigdes det som ska komma bli lösningen på medicinbristen i Mexiko.

Ett 40 000 kvadratmeter stort ”superapotek”.

– Kommer vara stort, stort, stort, säger president López Obrador vid invigningen.

Mexikos har länge dragits med en dåligt reglerad läkemedelsindustri, dålig hantering av inköp av medicin, att lagra den och distribuera den. Men nu kan det vara på väg att lösas, rapporterar AP.

Under fredagen invigde president López Obrador ett 40 000 kvadratmeter stort ”superapotek” i utkanterna av Mexico City.

– Apoteket kommer vara stort, stort och stort och det kommer ha alla de mediciner som används i hälsosystemet, säger presidenten vid invigningen.

Apoteket ska fungera som ett centraliserat distributionscenter och är avsett för att kunna komplettera lokala hälsoanläggningar.

Om en patient inte kan få den nödvändiga medicinen på sitt lokala sjukhus, ska patienten, dess läkare eller närmsta apotek kunna ringa ”superapoteket” och få det levererat via land eller luften inom 24-48 timmar.

Detta med hjälp av beväpnade styrkor eller det statliga läkemedelsföretaget Birmex.

En anställd vid superapoteket.

Stora protester

Den mest synliga effekten som uppstått på senare år av problemen med läkemedelsförsörjningen i Mexiko är föräldraprotesterna. Föräldrar till barn med cancer har genom åren ofta gått ut och demonstrerat mot att det nästan varit omöjligt att få tag på kemoterapi och andra läkemedel.

Förra året uppstod stora protester på vägen till Mexicos Citys flygplats där de blockerade trafiken och höll upp banderoller: ”Det finns ingen kemoterapi, behandling eller medicin, visa lite empati och känslighet”, enligt AP.

Här packas medicin upp på apoteket.

Bristen har dödat tiotals människor

Ett annat problem har varit bristen på morfin och svårigheten med att få tag på tillräckligt. Anestesiläkare runtom i landet har därför tvingats bära på egna flaskor och behövt dra ut flera doser ur en enda flaska.

Vilket kan jämföras med USA, där läkare rekommenderas dra ut en dos ur en flaska och kassera resten.

Riskerna med att dra ut flera doser är många.

AP skriver att det på flera håll har lett till kontaminering av flaskorna vilket orsakat utbrott av injektionsinducerad meningit i två mexikanska delstater som dödat tiotals människor.

Däribland amerikaner som sökt vård vid kliniker gränsande till USA.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

Mött kritik

2021 försökte sig landet på en liknande lösning för att distribuera covid-19-vaccin. En kampanj som anses lyckad.

Med hjälp av väpnade styrkor och frivilliga resulterade kampanjen i att nästan alla i Mexiko som ville ha ett vaccin fick det gratis.

Men att försöka tillämpa samma centraliserade modell av statliga inköp och armédistrubition för tusentals olika mediciner har mött kritik.

Mauricio Rodríguez, professor vid Mexikos Nationella Autonoma Universitet, varnar för risker med att koncentrera alla läkemedel till en plats och hur det kan påverka akut nödvändiga mediciner samt befintliga distributionssystem, skriver AP.

Doktor José Moya, WHO:s representant i Mexiko, säger att centraliserade medicinska lager kan vara en lösning, men nyckeln är att ha ett bra logistiksystem.

– Om de överväger ett lager som detta, är det för att det finns ett behov, men det behöver vara väldigt välorganiserat, sa Moya enligt AP.

LÄS VIDARE

14 döda efter storbråk i Mexiko – Gängledaren höggs med machete

Resan för en kvarts miljon inställd :"I husarrest på hotellrummet"