Domstol portar Trump från valet

Publicerad 2023-12-20

Donald Trump.

Donald Trumps namn får inte stå på valsedeln i Colorado.

Det bestämde delstatens högsta domstol på tisdagen.

Domarna hänvisar till en 155 år gammal formulering i USA:s grundlag.

Colorados högsta domstol beslutade på tisdagen – med röstsiffrorna 4–3 –att Donald Trump inte får delta i primärvalet inför presidentvalet 2024.

”En majoritet i domstolen anger att president Trump är diskvalificerad från att inneha ämbetet som president med hänvisning till sektion tre i fjortonde tillägget i USA:s konstitution”, står det i domen.

Beslutet går på tvärs med ett tidigare utslag i lägre instans. Där slogs visserligen fast att Trump hetsade fram stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, men att fjortonde tillägget inte kan användas på presidenter.

Fallet väntas nu tas till USA:s högsta domstol, skriver AP.

Det står i tillägget

Konstitutionens fjortonde tillägg klubbades 1868. Det tillkom efter amerikanska inbördeskriget och handlar om att den som tagit ed på att försvara konstitutionen inte kan inneha politiska positioner om personen sedan ”är engagerad i uppror” mot den.

Ordalydelsen är dock vag och nämner inte specifikt presidentämbetet, skriver CNN.

Alla sju domare i Colorados högsta domstol är tillsatta av demokratiska guvernörer. Trump har vunnit liknande rättsprocesser i flera andra delstater.

Steven Cheung, talesperson för Trumps valkampanj, uppgav omedelbart att domen ska överklagas.

Chefsdomaren var emot

Chefsdomare Brian Boatright var en av de tre skiljaktiga och skriver i en redogörelse att han inte anser att ärendet borde ha tagits upp. Enligt Boatright inte Colorados vallag inte skriven för att avgöra om en kandidat kan ha varit en upprorsmakare eller inte.

Dessutom, anser han, kan tillägget inte användas på det sätt som skett efter det ännu inte finns någon dom om att Trump deltagit i ett uppror för att kullkasta valresultatet.

Den domstolsmajoritet som drev igenom utslaget uppger i ett uttalande att de ”inte ser lättvindigt” på sina slutsatser och att beslutet ”inte var lätt att ta”.

”Vi inser vidden och innebörden av de frågor vi står inför. Men vi är också medvetna om vår plikt att följa lagen”, skriver de fyra domarna enligt TT.

Beslutet från Colorados högsta domstol.