Tre döms för mord i Malå

Man får livstids fängelse

Publicerad 2023-07-14

I februari knivhöggs en 27-årig man i sin bostad i Malå.

Han förblödde sedan av sina skador.

Nu döms tre personer ur samma familj för mordet.

En 42-årig kvinna, en 22-årig man och en 17-årig pojke döms för mordet på en 27-årig man i Malå.

22-åringen döms till livstids fängelse. Kvinnan får fängelse i 16 år och pojken döms till sluten ungdomsvård i 3 år och 6 månader.

Samtliga tillhör samma familjekonstellation.

Maskerade och beväpnade med knivar åkte de hem till 27-åringen i februari och och knivhögg honom ett flertal gånger. Mannen förblödde sedan i väntan på vård.

En 48-årig man döms till 1 år och 6 månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Åkte maskerade och knivbeväpnade

Det var natten till den 13 februari som 27-åringen slog larm om att han hade blivit attackerad av ett flertal personer med kniv.

”Gärningen har föregåtts av viss planering och har begåtts nattetid i NN:s hem och gärningsmännen har varit i numerärt överläge. NN har lämnats blödande och det har tagit lång tid innan han fått vård. Fråga har varit om besinningslöst knivvåld mot NN:s överkropp”, skriver tingsrätten i domen.

Han fick vänta över 40 minuter innan ambulanspersonalen gick in i bostaden och under natten förblödde han av sina skador.

Enligt domen ska den 48-åriga mannen ha uttryckt att han ville se 27-åringen död. Han ska också ha stärkt de andra i deras uppsåt att döda mannen.

Efter mordet ska kvinnan och den 48-åriga mannen ha försökt bränna upp delar av bevismaterialet.

Enligt domen ska den 48-åriga mannen och den 42-åriga kvinnan haft en kärleksrelation.

Hade kärleksrelation – sms:ade före och efter mordet

Bara timmar före mordet begicks skickade de ett flertal sms till varandra.

”Ord kan inte beskriva smärtan som går genom min kropp när jag saknar dig. Jag älskar dig ur alla perspektiv och dimensioner du är mina framtidsdrömmar mina visioner. Du får mig vilja leva får mig släppa allt får mig se på meningen med livet med en man igen”, skrev kvinnan i ett av sms:en.

”Jag älskar dig och jag står för det och vid din sida för alltid”, svarade mannen.

Kort därefter skickade kvinnan ett sms där hon nämnde 27-åringen och bland annat kallade honom för en ”omänsklig varelse”.

Konversationen på sms fortsatte sedan under natten. I polisförhören uppger kvinnan att hon sov under kvällen då mordet skedde – något som hon också skriver om i sms:en med 48-åringen.

”Förlåt att jag väckte dig om du sov. Jag lova ju att ringa, jag å ungarna prata om jobb å deras eviga gnäll om flytt till södra Sverige. Så somna jag i soffan”, skrev kvinnan på sms.

Mindre än en timme före det hade hon, 22-åringen och 17-åringen gått till attack mot 27-åringen.

Följ ämnen i artikeln