Linda Lindberg tar över prestigerollen i SD-toppen

Uppdaterad 2023-11-09 | Publicerad 2023-11-08

Sverigedemokraterna stuvar om i partistyrelsen och flera partitoppar petas.

Enligt uppgifter till Aftonbladet föreslås Linda Lindberg ta över som andre vice partiordförande, en topposition som Julia Kronlid lämnar.

– Nu rivs plåstret av, säger en SD-källa.

Inför Sverigedemokraternas landsdagar senare i november har partiets valberedning arbetat med att ta fram förslag på en ny partistyrelse.

Sedan tidigare är det känt att Björn Söder och Carina Ståhl Herrstedt är på väg ut ur styrelsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet väntar fler förflyttningar i toppskiktet.

Julia Kronlid, som är andre vice talman i riksdagen, har haft tredjeplatsen i toppen av partiet i form av andre vice partiordförande sedan 2019.

Nu ska prestigerollen i stället tas över av Linda Lindberg, gruppledare i riksdagen.

Julia Kronlid.

Källa: ”En föryngring”

Under sommaren hoppade Lindberg in för Jimmie Åkesson i flera sammanhang, bland annat höll hon SD:s tal under politikveckan i Almedalen.

Nu föreslås hon alltså ta ett steg uppåt i partiets hierarki.

– Det är en föryngring, säger en källa i SD med insyn.

– Julia, Carina och Björn har alla varit med sedan första mandatperioden så det här är en förflyttning för partiet framåt.

Julia Kronlid föreslås dock sitta kvar i partistyrelsen.

– Det är naturligt med den här rotationen. Men det blir väl lite känslofyllt eftersom många har varit med ett bra tag, säger en SD-källa.

Förutom Björn Söder och Carina Ståhl ska också Jonas Andersson, riksdagsledamot från Östergötland, också vara på väg ut ur partistyrelsen.

– Vi har haft en tradition där folk har suttit kvar på gamla meriter, men nu rivs plåstret av, säger en källa med insyn.

Linda Lindberg föreslås ta över som andre vice partiordförande.

Bekräftar nomineringen

Aftonbladet har sökt Linda Lindberg för kommentarer. I ett sms bekräftar hon nomineringen:

– Det är såklart hedrande att få valberedningens förtroende och att bli föreslagen till den fina rollen som andre vice ordförande. Nu är det upp till Landsdagarna att fatta beslut om vilka som ska tillhöra presidiet för kommande period.

På Facebook skriver Julia Kronlid att hon inte kandiderar till omval som andre vice partiordförande i SD, bland annat på grund av att hon vill fokusera på arbetet i riksdagen som andre vice talman.

”Jag har trivts bra i presidiet men har ändå mot bakgrund av ovanstående landat i att inte kandidera till presidiet utan bara som ledamot eller suppleant i partistyrelsen. Detta för att kunna lägga fokus på uppdraget som andre vice talman och den roll och det ansvar som det bär med sig”, skriver Kronlid.