Kvinna gripen för mordet på militärbloggare

Publicerad 2023-04-03

En kvinna lämnade över en statyett till militärbloggaren Vladlen Tatarskij på kaféet i Sankt Petersburg.

Sedan sprängdes den.

Nu pekas antikrigsdemonstranten Daria Trepova, 26, ut som misstänkt för dådet.

Strax efter klockan 18 lokal tid på söndagen inträffade explosionen på kaféet i centrala Sankt Petersburg i Ryssland.

Militärbloggaren Vladlen Tatarskij hade bokat lokalen för att hålla i ett evenemang som annonserats som öppet för allmänheten.

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW ska han tillhöra den ryska ultranationalistiska rörelsen "Kiber Front Z".

Omkring 100 personer befann sig på kaféet när en kvinna, som ska ha kallat sig Nastya och presenterade sig som skulptör, gick fram till Vladlen Tatarskij och överlämnade en staty.

Några minuter senare exploderade den.

Vladlen Tatarskij dog och uppemot 30 personer skadades.

Vladlen Tatarskij strax före explosionen.

Uppgift: Kvinna gripen

Kaféet ägs av Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Enligt The Moscow Times hålls det regelbundet offentliga möten där med militärt tema.

Totalt ska omkring 100 personer ha befunnit sig i lokalen när explosionen inträffade. Enligt vittnen på plats ska det inte ha funnits några vakter vid ingången till kaféet, och besökarna som kom dit ska inte heller ha kontrollerats vid ingången.

Källor vid det ryska inrikesministeriet uppger att sprängämnet kan ha utlösts på distans.

Under morgonen förekom det olika uppgifter om någon gripits för dådet eller inte.

Nu skriver ryska statliga medier att Daria Trepova, bosatt i Sankt Petersburg, ska ha gripits som misstänkt för explosionen.

Hon ska tidigare ha gripits i februari 2022 misstänkt för antikrigsprotester. Samtidigt har ryska tjänstemän har också anklagat Ukraina för att ligga bakom mordet, som de kallar för en ”terroristattack”.

Insats på platsen efter explosionen.

Uppgifter: Mordplanerna var kända

Vladlen Tatarskij hade över 560 000 följare på Telegram. Han har öppet stöttat Rysslands krig i Ukraina och även rapporterat från frontlinjen. Han var öppet knuten till Wagnergruppen.

Tidigare har han också lett flera rerkyteringskampanjer, främjat våldsam militarism och stöttat Putins ideologi och mål att "avnazifiera" och "demilitarisera" Ukraina.

Av Reuters beskrivs han som en av Ryssland mest inflytelserika bloggare.

Men enligt ISW uppger källor från det ryska inrikesministeriet att den ryska underrättelsetjänsten känt till mordplanerna på honom.

Eskalerande intern konflikt

ISW skriver också att mordet på Vladlen Tatarskij sannolikt är en del av en den eskalerande interna konflikten i Ryssland, som involverar Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin och Wagnergruppen.

Vladlen Tatarskij hade tidigare under dagen deltagit under ett annat event utan incidenter. Enligt ISW tyder det på att attacken på kaféet även var riktad mot Jevgenij Prigozjin.

Vissa ryska politiska analytiker har också spekulerat i om det var tänkt att Prigozjin också skulle närvara vid evenemanget där explosionen inträffade.