Anklagelser: Saudi­arabien har dödat hundratals migranter

Publicerad 2023-08-21

Arkivbild från 2019. Migranter från Etiopien som går i land i Jemen på väg mot Saudiarabien.

Saudiarabien anklagas för att ha dödat hundratals etiopiska migranter som har försökt ta sig över gränsen från Jemen.

”Vad jag trodde var sovande människor visade sig vara döda kroppar”, sa 14-åriga Hamdya i ett vittnesmål.

Saudiarabiens gränsvakter ska ha dödat hundratals etiopiska migranter och asylsökande som försökte ta sig över gränsen från Jemen mellan mars 2022 och juni 2023, enligt en ny rapport från Human Rights Watch.

Gränsvakterna ska ha använt explosiva vapen och skjutit människor på nära håll, inklusive kvinnor och barn, i ett utbrett och systematiskt tillvägagångssätt.

”Jag vaknade och var ensam”

Human Rights Watch har sammanställt vittnesrapporter, analyserat över 350 videoklipp och fotografier. Människorättsorganisationen har även analyserat en stor mängd satellitbilder som har tagits mellan februari 2022 och juli 2023.

”Dessa visar döda och skadade migranter på stigarna, i läger och i medicinska anläggningar, hur gravplatser nära migrantlägren har växt i storlek, den expanderande infrastrukturen för gränssäkerhet i Saudiarabien och de vägar som för närvarande används av migranterna för att försöka gränspassera”, stod det i rapporten.

14-åriga Hamdiya har i rapporten berättat om sina upplevelser när hon försökte gå över gränsen:

”Vi blev beskjutna upprepade gånger. Jag såg människor dödas på ett sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Jag såg 30 människor döda på plats. Jag trängde mig under en sten och sov där. Jag kände hur människor sov omkring mig. Men jag insåg att det som jag trodde var sovande människor, var döda kroppar. Jag vaknade och var ensam.”

Arkivbild. Saudiarabiska soldater vid gränsen till Jemen.

Förnekar anklagelserna

FN har frågat Saudiarabien om dess gränsvakter har skjutit migranter längst den södra gränsen mot det krigshärjade Jemen, rapporterar AP.

I oktober 2022 skickade FN ett brev till kungariket. FN meddelade att dess utredare ”har mottagit anklagelser om gränsöverskridande artilleribeskjutning och eldvapen som påstås ha används av saudiska säkerhetsstyrkor och som har orsakat upp till 430 dödsfall och skadat 650 migranter.”

”Om migranter tillfångatas utsätts de, enligt uppgift, ofta för tortyr genom att ställas upp på en rad och skjutas genom sidan av benet för att se hur långt kulan går eller frågas om de föredrar att bli skjutna i handen eller benet”.

”Överlevare från sådana attacker har rapporterat att de har varit tvungna att ”spela död” under en period för att kunna fly.”

Saudiarabien svarade med att de starkt förnekar att kungariket utför systematiska mord vid gränsen. Och att FN tillhandahöll begränsad information, vilket gör att de inte kan bekräfta eller styrka anklagelserna.

Långa inbördeskrig

Två långa inbördeskrig i norra Etiopien har tvingat tiotusentals människor på flykt. Etiopiska migranter har i decennier vandrat på den riskfyllda migrationsvägen, känd som ”östra rutten”, från Afrikas horn, över Adenviken, genom Jemen och in i Saudiarabien.

För Human Rights Watch har migranter beskrivit sin resa till gränsen mellan Jemen och Saudiarabien som full av övergrepp. Kontrollerad av smugglare och människo­handlare som överfaller och kräver pengar från familjemedlemmar i Etiopien eller Saudiarabien.

Det bor cirka 750 000 etiopier i Saudiarabien, omkring 450 000 av dem ska ha tagit sig in i landet utan tillstånd, enligt statistik från International Organization for Migration.

I samverkan med Addis Abba har Saudiarabien utvisat tusentals människor till Etiopien.