Polisen söker 13 män efter påskupploppen

Uppdaterad 2023-06-03 | Publicerad 2023-05-23

I samband med Rasmus Paludans koranbränningar under påsken förra året uppstod våldsamma upplopp på flera håll i landet.

Flera personer har redan dömts och i ett försök att identifiera fler går polisen ut med bilder på 13 personer som deltog i upploppen i Rinkeby.

– Vi gör ett sista försök att få identitet på ett antal personer som har varit väldigt aktiva under upploppet i Rinkeby, säger Tord Rosberg, kriminalinspektör i LPO Järva.

Rasmus Paludan hade fått tillstånd att bränna koranen i Rinkeby på långfredagen förra året. Samma dag genomfördes fredagsbönen på flera platser i området.

Under förmiddagen skedde två mindre upplopp i samband med att koranen brändes i närheten av Rinkeby centrum.

– De två mindre händelserna är nu helt rättsligt avslutade. Där är folk dömda för våldsamt upplopp, säger Tord Rosberg, kriminalinspektör i LPO.

Paludan hade tillstånd till klockan 15 att genomföra sin manifestation. När fredagsbönen hade avslutats var han tillbaka i området.

– Det är väldigt mycket folk som rör sig i Rinkeby just då. Troligtvis för att det är en ledig dag, samt att det är fredagsbön och ramadan, säger Tord Rosberg.

Vid tvåtiden samlas väldigt mycket folk vid Rinkeby torg och ett nytt upplopp tar fart.

– När det bryter ut tas ett beslut att föra ut Paludan från Rinkeby. Allt våld som sker efter det riktas mot närvarande poliser, säger Tord Rosberg.

Har du sett någon av männen? Hör av dig till polisen.

”Väldigt aktiva under upploppet”

Nu går polisen ut med bilder på 13 personer som de vill ha hjälp från allmänheten att identifiera. De ska ha deltagit i upploppet i Rinkeby under eftermiddagen på långfredagen och misstänks för grovt blåljussabotage alternativt blåljussabotage.

Tio personer har tidigare åtalats för händelserna och åtta har dömts. Polisen arbetar även vidare med ytterligare 30 personer som har identifierats sedan tidigare.

– Vi gör ett sista försök att få identitet på ett antal personer som har varit väldigt aktiva under upploppet i Rinkeby, säger Tord Rosberg, kriminalinspektör i LPO Järva.

Personerna ska enligt polisen bland annat ha kastat sten i syfte att skada polisen. Vid de tidigare upploppen under långfredagen menar polisen att stenkastningens syfte var att avbryta Paludans allmänna sammankomst.

– Men det är framförallt vid södra Rinkebygången under eftermiddagen där det kraftigaste våldet mot poliserna sker, säger Tord Rosberg.

Har du sett någon av männen? Hör av dig till polisen.

Inte kända av polisen sedan tidigare

Att personerna inte kunnat identifierats än tror polisen kan bero på att de inte är kända av polisen sedan tidigare.

– Polisen i Rinkeby och Järva har bra koll på de som är kriminella. Hade de förekommit i sådana sammanhang tidigare, hade vi troligtvis känt igen dem, säger Tord Rosberg.

Av de personer som dömts i samband med påskupploppen tidigare har många varit okända för polisen.

– Det var mycket folk i området som blev upprörda över att Paludan kom till Rinkeby. Folk såg det inte bara som ett angrepp på en religion utan även som en rasistisk manifestation, säger Tord Rosberg.

Valet att gå ut med bild på de misstänkta personerna är en metod som polisen använt sig av tidigare i koppling till påskupploppen.

– Vi gjorde det i höstas och det genererade ett stort antal tips, säger Tord Rosberg.

Den som har uppgifter om de personer polisen söker kan lämna namn och nummer på bilden till polisen. Kontakta polisen via deras hemsida eller genom att ringa till 11414.

Efter Aftonbladets publicering har polisen kunnat identifiera flera av männen. Deras bilder har därför avpublicerats.

Har du sett mannen? Hör av dig till polisen.