Svenska advokater anmäler Israel för krigsbrott

Publicerad 2023-10-18

Två svenska advokater anmäler Israel för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Anledningen är den totala blockaden mot Gaza och de tusentals civila palestinier som dött i flyganfallen mot området.

– Det är oskyldiga civila som drabbas och det måste utredas, säger Behrang Eslami till Aftonbladet.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Anmälan till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet lämnades in under morgonen.

– Anledningen är de fasansfulla nyheter som kommer från Palestina med bilder och videoklipp som sprids där civila drabbas och dör, säger Behrang Eslami.

I den skriver de att "det finns anledning att anta" att försvarsminister Yoav Gallant och premiärminister Benjamin Netanyahu "tillsammans och i samförstånd med andra gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser" genom beslutet om en total blockad mot Gaza.

”Till följd av gärningen har varken förnödenheter, mat eller vatten kunnat nå de drabbade i Gaza. Det finns anledning att anta att Yoav Gallant och Benjamin Netanyahu uppsåtligen förorsakat Gazas befolkning svårt lidande med anledning av detta”, skriver de i anmälan.

Anklagelsen: Attackerat civila mål med uppsåt

De lyfter också det stora antalet civila dödsoffer till följd av den israeliska militärens flyganfall. Enligt palestinska hälsomyndigheter har minst 3000 dött. Närmare 12 500 personer uppges vara skadade.

Advokaterna skriver i anmälan att det finns skäl att anta att Israel uppsåtligen riktat väpnade angrepp humanitära anläggningar, civila och civil egendom, och därmed gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

Israel menar dock att man anfaller Hamas militära infrastruktur, men att terrorgruppen håller till i bostadshus, moskéer och sjukhus.

Sverige kan inleda en förundersökning rörande brott utomlands och medborgare i andra länder när det kommer till krigsbrott. Eslami hoppas att man kommer att besluta om att öppna en sådan.

– Det är oskyldiga civila som drabbas och det måste utredas, säger han.

Rök stiger från Gaza.

Kan utfärda arresteringsorder

Om försvarsministern och premiärministern skulle misstänkas för krigsförbrytelser kan man utfärda en arresteringsorder, något som skulle innebära att de grips om de reser in i EU, enligt Behrang Eslami.

När det kommer till Hamas dåd i Israel menar Eslami att det snarare kan röra sig om terrorbrott, något som då utreds av det egna landet.

– Det är inget Sverige har jurisdiktion för, säger han och fortsätter:

– Vi tar för givet att personer som är anslutna till eller har ledande positioner i terrororganisationen Hamas kommer gripas för de fall de reser in i EU med anledning av de brott som de begått.

Över 500 människor dog när ett sjuhus i Gaza bombades.