Fångutväxling planeras av parter i Jemen

TT-AFP

Publicerad 2019-01-17

Representanter för regeringssidan (i förgrunden) respektive Huthirebellerna (i bakgrunden) i Jordaniens huvudstad Amman.

Representanter för regeringssidan respektive Huthirebellerna i Jemen har träffats i Jordanien för andra dagen i rad i syfte att komma överens om en fångutväxling, uppger en FN-källa.

Utbytet, som kan omfatta upp till 15 000 fångar från båda sidor, är en del av de förtroendeskapande åtgärder som det beslutades om under samtalen i Sverige i december. Men då låg fokus främst på att få fram en uppgörelse om lokala eldupphör och detaljerna kring fångutväxlingen sköts på framtiden.

I Jordanien närvarar också representanter från FN, som mäklade fram överenskommelsen om fångutbytet, och från Internationella Rödakorskommittén som kommer att övervaka genomförandet. I onsdags satt representanter från de stridande parterna ner med medlare i enrum, där de lämnade över listor över fångar som de vill se släppta. Under torsdagen satt delegaterna i samma rum för att kunna diskutera saken mer i detalj.