Nya dokument om Palmemordet

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2004-01-30

Bedöms kunna skada Sydafrika

Dokument rörande mordet på Sveriges statsminister Olof Palme bedöms av Sydafrikas justitiedepartement som så känsliga att det skulle skada Sydafrikas intressen om innehållet i dessa offentliggjordes.

Dokumenten om Palme-mordet finns bland en större mängd handlingar från den s k Sanningskommissionens arbete vilka justitiedepartementet nu i en offentlighetsstrid vägrar lämna ut till ett oberoende historiskt arkiv i Sydafrika.

Det är den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian som rapporterar att striden mellan arkivet South African History Archive Trust och landets justitiedepartement kan bli "ett juridiskt mammutslag" i Sydafrikas Högsta Domstol.

– Jag blir både förvånad och förbittrad över att sydafrikanska myndigheter vill hemlighålla dokument rörande mordet på Olof Palme som ingått i Sanningskommissionens arbet, säger den svenske kriminalkommissarien Jan-Åke Kjellberg, som under tre år arbetat för Sanningskommissionen på plats i Sydafrika.

– Själva grundpelaren för kommissionens arbete var ju att det skulle råda total öppenhet, att allt material skulle vara offentligt. Men det är välkänt att stora mängder dokument bara försvann.

Vägrar offentliggöra

De flesta av de dokument Sydafrikas justitiedepartement nu vägrar att låta offentliggöra handlar om den tidigare apartheidregimens program för att utveckla vapen för kemisk och biologisk krigföring. Men vissa av dem handlar alltså om mordet på Olof Palme.

Mail & Guardian skriver:

"Men det finns också andra dokument - många på svenska - som gäller mordet på den svenske statsministern Olof Palme, fallet Dulcie September (ANC-representanten i Paris som mördades, reds anm) och handlingar som ingick i Steyn-kommissionen (en undersökningskommission, reds anm)."

Anders Hasselbohm (hasselbohm.anders@telia.com)

Följ ämnen i artikeln