”Se upp för vårisarna”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-13

Vädret kan göra isarna förrädiska.

Vårsolen strålar över Sverige.

Men det vackra vädret kan göra isarna förrädiska.

– Läget kan förändras snabbt. Det är viktigt att tänka på det när man ger sig ut på isen, varnar Karin Brand på Svenska Livräddningssällskapet.

(Klicka för större vädergrafik.)

Våren tvekar. Än har den bara erövrat Skåne. Men långsamt letar den sig norrut.

– Solen stiger mer och mer och det gör även att temperaturerna stiger under dagarna. Men kalluften dominerar i Sverige fortfarande och kommer att göra det även under nästa vecka, säger Roar Teigen, meteorolog på Storm Weather Center.

Soligt i södra Sverige

Till och med tisdag blir det klart väder med mycket sol i Svealand och Götaland. Solen gör att det kan bli ett par plusgrader under dagarna i södra Sverige.

Fram emot nästa helg är prognosen mer osäker, men det är möjligt att ett lågtryck från Norska havet letar sig in över landet.

– Det skulle ge mer vind och stigande temperaturer i Götaland och södra Svealand. I Norrland blir det fortsatt kallt, säger Roar Teigen.

Isarna luriga

Den rekordkalla vintern har gjort att istäcket fortfarande är tjockt på många av landets sjöar. Men varmare väder och sol gör vårisarna lömska.

– Det är dessutom vanligt med så kallad stöpis i år, en porös is som bildas när det blåser eller är nederbörd. Den är känslig och man måste vara vaksam om man ska ge sig ut, säger Karin Brand generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

"Ha rätt utrustning"

Än har det bara varit ett fåtal drunkningstillbud i år. Men de flesta olyckorna brukar inträffa när våren är på ingång och isarna släpper.

– Man måste ha rätt utrustning för att gå på isarna. Ta med ispik och isdubbar och ge dig inte ut ensam, säger Karin Brand.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och
Företag

Följ ämnen i artikeln