Julafton inställd för Marianne och hennes sexåriga dotter

I morgon vräks de – och i plånboken finns 4 kronor kvar

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2018-12-13

Mariannes 6-åriga dotter ser fram mot julafton.

Hon vet inte att den är inställd.

I stället ska mor och dotter vräkas.

Marianne skrev ett brev till Aftonbladet.

”Jag är en 38-årig mamma som nyligen blev av med mitt jobb efter 16 år på grund av min trasiga rygg. Som det ser ut nu så kommer jag bli vräkt i morgon om jag inte får in min hyra. Jag har fyra kronor kvar.”

I morgon fredag måste Marianne och dottern flytta, om hon inte lyckas ordna fram 6 000 kronor som hon är skyldig sin hyresvärd.

Marianne vill inte att Aftonbladet fotograferar och namnger dottern eller berättar var de bor, för att dottern inte ska bli mobbad i skolan. 6-åringen vet inget om alla pengaproblem.

– Hon behöver inte den stressen just nu. Det är mitt problem, inte hennes.

Marianne beskriver situationen som ”en mardröm jag inte kan vakna upp ur”:

– Jag sover inte och gör ingenting, utom att försöka hålla masken inför min dotter. Hon ser ibland att jag har gråtit, men säger ingenting.

”Vi har ingen gran”

Årets viktigaste dag för 6-åringen är snart här: julafton.

– När jag hämtade henne i dag sade hon ”ska vi fixa gran, mamma?”. Jag får hela tiden säga att ”vi hinner inte i dag, kanske en annan dag”. Vi har ingen gran.

Marianne skrattar och berättar att dottern har önskat ”hela boken från BR” i julklapp. I nästa ögonblick brister hennes röst:

– Det hon längtar mest efter är julmaten, så hon är inte svår på något sätt. Hon är alltid glad. Det är därför det gör så ont…

Just nu är julafton ett svart mörker.

– Jag vill ha en lugn och fin jul med min dotter. Men det känns så avlägset nu så det finns inte.

Förra året jobbade Marianne fortfarande som vårdbiträde, ett arbete hon älskade trots återkommande ryggproblem. I november 2017 sjukskrevs hon i tre månader, men kom tillbaka på 50 procent. Kommunen lovade att försöka omplacera henne.

I stället fick Marianne sparken den sista september i år.

Räkningarna tornar upp sig

Kommunals a-kassa har sedan 1 oktober betalat ut totalt 15 000 kronor, den 8:e och 25:e november. Nästa utbetalning kommer 21 december. Då får Marianne 5 000 kronor, som redan är intecknade.

De obetalda räkningarna tornar upp sig. Hon har fasta månadskostnader på 5 100 kronor i hyra, 2 100 kronor värme, 900 kronor mobil och wifi, 2 300 kronor går till avbetalning på bilen som hon lånar av en god vän. Totalt: 10 300 kronor. Ovanpå det tillkommer mat och bensin.

Marianne kör dottern till och från skolan med bilen, åtta mil om dagen. Nu försöker hon flytta från landet till staden där dottern går i skolan, så hon slipper att ha bil.

Redan förra året när hon var sjukskriven tvingades hon börja låna pengar av kompisar.

– Varje månad har jag lånat, och sedan betalat tillbaka när lönen kommit. Det har blivit en jätteond cirkel.

Hyresvärden lät henne betala lägre hyra mot att hon skulle komma ifatt senare, vilket inte gick. Nu har verkligheten kommit ikapp.

– Hyresvärden är trött på att inte få sin hyra, så på fredag åker vi ut. Hon vill inte ringa kronofogden och ge mig ännu mer problem. Det är jättesnällt, men som hon sa, ”jag bryr mig inte om vart du flyttar, du ska ut”.

”Lämna vårdnaden till pappan”

Socialtjänsten vägrar att hjälpa Marianne. De tycker att hon skulle ha sparat pengar medan hon hade jobbet kvar. Socialsekreterarens lösning på problemen är att Marianne lämnar hela vårdnaden av dottern till fadern. Nu delar de på den.

– Socialen begär att jag ska lämna bort mitt barn. Det finns inte på min världskarta. Hon är det finaste jag har.

Aftonbladet ringer socialsekreteraren och ställer frågor om Marianne. Hennes svar:

– Vi kan inte berätta om sekretessbelagda ärenden.

Tiden tickar inför att Marianne åker ut ur lägenheten i morgon fredag.

I dag torsdag ska hon gå till Svenska kyrkan och fråga om de kan hjälpa henne på något sätt. Dessutom tänker hon ringa privata hyresvärdar i staden där dottern går i skolan och fråga om lägenhet.

– Jag griper efter halmstrån just nu. Jag har liksom inget val.

Hon kan få bo hos en sjukskriven god vän med tre barn, som hon redan är skyldig 2 000 kronor. Men det känns inte bra. Inte heller kan systern som bor i närheten hjälpa henne, hon har också en tuff ekonomisk situation. Fadern är död, och modern är sjuklig.

– Man är ganska ensam…

FOTNOT: Det har skapats insamlingar i sociala medier till Marianne. Tänk på att vara försiktig och inte skänka pengar till en insamling om du inte vet vem det är som står bakom den.

Följ ämnen i artikeln