Inbördeskrig bland republikanerna

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2016-10-11

Trumps kampanj ser ut att vara på väg att sjunka.

Ledande republikaner kastar sig nu i livbåtarna.

Andra klamrar sig fast bakom sin kapten.

Kaoset inom det republikanska partiet är totalt – med mindre än en månad kvar till valet.

Det amerikanska inbördeskriget pågick mellan 1861 och 1865. Nu har ett nytt krig brutit ut – inom det republikanska partiet.

Den läckta videon där Trump skryter om övergrepp på kvinnor blev droppen som fick hela den republikanska dammen att svämma över.

Trumps förolämpande och sexistiska stil har fått utstå kritik från de egna leden från första stund. Det har varnats för att hans bristande impulskontroll, avsaknad av partilojalitet och brist på känsla för politisk riktning kommer att skada patiet allvarligt.

Men då miljardären samtidigt förde en traditionell republikansk linje i sakfrågor om Obamacare, skatter och abort var de flesta ledande republikaner ändå beredda att låta honom hållas.

Åtminstone fram till valet.

Förödande avhopp

De flesta politiska analytiker i Washington räknade med att den stora maktstriden i det republikanska partiet skulle bryta ut på morgonen den 9 november – om Trump stod som förlorare.

Men efter det läckta sexsamtalet, som hugger rätt in i breda konservativa väljarskaror, har en rad republikanska tungviktare dragit fram knivarna redan nu. Senast ut var talmannen i representanthuset Paul Ryan, som på måndagen deklarerade att han varken kommer att försvara eller kampanja för Trump mer.

Allt hopp om att Trump genom den andra tv-debatten, som han ansågs ha klarat bättre, skulle ha stoppat blödningen var därmed grusat.

Trump återhållsam

När presidentkandidaten slog tillbaka mot Ryan på Twitter var han, med Trumpmått, återhållsam:

"Paul Ryan borde lägga mer tid på att balansera budget, jobb och illegal invandring och inte ödsla tid på att attackera republikanernas nominerade."

Att Trump kommer att förlora valet är nu den allmänna uppfattningen bland ledande republikaner, skriver Washington Post. Det behöver visserligen inte vara en katastrof, historiskt har republikanernat förlorat ungefär vartannat presidentval och att hantera nederlag ligger i partipolitikens natur.

Skräcken bland partitopparna är snarare att Trumps kampanj ska haverera så till den grad att stora republikanska väljargrupper stannar hemma på valdagen – något som kan leda till att partiet förlorar den historiska och viktiga majoriteten i kongressen.

Sluter upp bakom Trump

Bakom kulisserna pågår nu ett maktspel som hämtat ur tv-serien "House of cards" eller Shakespeare. Ett "blame game", där alla kastar skulden för den förmodade förlusten på varandra och oron för den egna maktpositionen inte sällan är större än den för partiet.

Trump anklagas för att hellre låta sig hyllas av sina kärnväljare än att slåss för att vinna över kritiska mittenväljare. Samtidigt förbereder sig höga republikaner på de skandaler man ännu räknar med ska brisera, enligt New York Times.

Andra står fortfarande bakom Trump. Efter att ha talat om att han tog illa vid sig av sexvideon i lördags slöt vicepresidentkandidaten Mike Pence upp bakom Trump efter tv-debatten dagen därpå.

"Ful dödsspiral"

"Grattis till min parhäst @realdonaldtrump för en stor debattvinst" twittrade han.

Även Reince Priebus, ordförande i Republican National Committee, stödjer fortfarande Trump.

Samtidigt som Kellyanne Conway, Trumps kampanjledare, i en tv-intervju med MSNBC uppgett att hon känner till flera höga republikanska Trumpkritiker som betett sig uselt mot kvinnor. Ett uttalande som är svårt att inte utläsa som ett hot mot de som ännu inte tagit sin hand från miljardären.

"Donald Trump och det republikanska partiet visar varje tecken på att gå in i en ful dödsspiral" skriver konservativa New York Post.

"Springer mot nödutgångar"

Steven Law, som driver en så kallad "super PAC", en politisk stödorganisation, är inne på samma linke:

– Det brinner på det republikanska partiets teater. Alla springer så fort de kan mot olika nödutgångar, säger han, enligt Washington Post.

Bara två saker tycks säkra. Kriget inom det republikanska partiet kommer att fortsätta långt efter valdagen den 8 november.

Och det kommer att skörda många offer.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen