Nazister brände Spendrups Prideflaggor

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2018-08-07

Nazisterna brände Spendrups regnbågsflaggor.
Men bryggeriet i Grängesberg vägrar vika ner sig.
– Vi har redan beställt in nya, säger Spendrups hr-direktör Einar Botten.

Det var på fredagen som en grupp från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) gick till attack mot Spendrups bryggeri i Grängesberg, Dalarna.

– Vi har ju som många andra företag flaggat med regnbågsflaggor under Stockholms Pridevecka, som ju varit första delen av Europride, säger Einar Botten, hr-direktör på dryckesföretaget.

– Sent i fredags kväll, runt 23:30, så kapade någon linorna, tog flaggorna och stack därifrån.

”Attack mot allt vi står för”

Einar Botten.

NMR tar på sig dådet. På rörelsens hemsida Nordfront har man lagt upp ett klipp där man först filmar Spendrups byggnad och flaggorna – och sedan klipper till en film där maskerade personer bränner tre regnbågsflaggor.

Enligt Spendrups har man polisanmält händelsen som skadegörelse och stöld.

– Vi är ju upprörda, rimligtvis, säger Einar Botten.

– Vi flaggar ju för att vi står upp för människors lika värde och är ett företag som alltid har trott på det där med mångfald och styrkan i människors olikheter. Vi stödjer ju det som hbtq-rörelsen står för och uttrycker till exempel det med att flagga under Prideveckan. Så det är ju en attack mot allt vad vi står för.

– Men vi viker inte ner oss. Vi har ju beställt nya flaggor och del två i Europride drar ju i gång den 14 augusti i Göteborg, säger Einar Botten.