Uppgifter: Okänd gav order om terrorattackerna i Paris

Publicerad 2015-11-08

Befallningen efter massakern: Gå hem och göm dig

En person som hittills varit okänd misstänks ha koordinerat terrordåden i Paris i januari.

Det rapporterar tidningen Le Monde, som tagit del av polisutredningen.

Personen ska ha gett order till terroristerna samtidigt som dåden pågick.

Den 7 januari i år slog bröderna Chérif och Saïd Kouachi till mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. De mördade tolv personer på redaktionen. Sedan sköt bröderna ihjäl en polis som mötte dem när de lämnade lokalerna.

Två dagar senare dödade Amedy Coulibaly fyra personer i samband med ett gisslandrama i en kosherbutik. Före den händelsen hade Coulibaly mördat en polis vid en judisk skola i Paris.
De tre terroristerna sköts ihjäl av polisen.

Skickade meddelanden

Nu arbetar fransk polis med att ringa in en fjärde person, som misstänks ha styrt de tre gärningsmännen. Personen ska ha skickat meddelanden till trion både före och under de blodiga attackerna. Det framgår av polisutredningen, som tidningen Le Monde har tagit del av.

Personen uppges ha skickat ett sms till Amedy Coulibaly bara några timmar efter att bröderna Kouachi utförde massakern på Charlie Hebdos redaktion.

”Ok, gör vad du ska göra i dag, men enkelt, så kan du gå hem och sova. Sedan gömmer du dig och kollar adress 1 varje dag: Indikationer på att du snart kommer få vänner till hjälp. Gör dig av med chippet, hoppa nu över adress 1, slut adress 2”, står det i meddelandet.

Det är SVT som översatt texten, som är svårförstådd eftersom den är skriven på slang.

Inte identifierad

Tonen i meddelandena beskrivs som militäriskt kortfattad och precis. I flera fall verkar det handla om ren ordergivning till terroristerna.

Personen som har skickat instruktionerna är ännu inte identifierad. Le Monde rapporterar att två namn figurerar i polisutredningen. Det uppges handla om militanta islamister som även längre tillbaka haft kontakt med gärningsmännen.

Arbetet med att fastställa identiteten försvåras av att meddelandena har skickats från olika IP-adresser.

Fick testamente

Den mystiske personen har också tagit emot meddelanden från terroristerna. Vid ett tillfälle beskriver Amedy Coulibaly sin vapenarsenal:
”Jag har en AK74 med 275 patroner. Sex Tokarevs (en pistoltyp, reds. anm) med 69 patroner. Tre militära skyddsvästar. Två bomber med gel och gas. Två stora knivar och en elpistol”.

Det sista meddelandet från Coulibaly till den okände liknar ett testamente. Där vädjar han om att ”brodern” ska ta hand om hans hustru:

”Jag skulle vilja att hon inte blir ensam, att hon får en bra ekonomisk ställning, att hon inte blir övergiven”, skriver han, och fortsätter:

”Se till att hon får det bra religiöst. Det viktigaste är religionen och tron och till det behöver hon sällskap”.

Följ ämnen i artikeln