Kan tolkas som att Kim Jong-un är en svag och osäker ledare

Genom åren har många nordkoreanska avhoppare spått diktaturens snara fall men hittills har de alltid haft fel.

Kim Jong-uns sätt att göra sig av med personer i sin närhet kan tolkas som ett tecken på svaghet och osäkerhet.

Bara genom att skrämma ledarskicket känner diktatorn att han klarar av att behålla greppet över landet.

Kim Jong-un hade inte ens fyllt 30 år när han fick ta över makten då pappa Kim Jong-il dog i slutet av 2011. Redan från början visade "den store efterträdaren" prov på hur han försökte kompensera oerfarenheten genom att försöka framstå som extra tuff.

Bara några månader efter att han tillträtt genomförde Nordkorea ett missiltest. Ett år senare utförde landet den första underjordiska kärnvapenprovsprängningen sedan 2009. Testet åtföljdes av direkta krigshot mot USA och grannländerna. Stora städer i USA skulle förstöras i "ett hav av eld". Även med nordkoreanska mått mätt var det en osedvanligt svavelosande retorik.

Omvärlden och då framför allt USA skulle skrämmas så att de inte fick för sig att det nu var fritt fram att ta itu med Nordkorea bara för att det satt en ung ledare i förarsätet.

Nordkorea har kärnvapen även om det är oklart hur avancerade de är. Detta faktum är huvudskälet till att omvärlden bryr sig om ett land som är ett av världens mest slutna, omoderna och fattigaste länder.

Fruktan

Men Kim Jong-un försöker inte bara injaga fruktan i omvärlden. Han går också medvetet in för att sätta skräck i den egna eliten. En varning till personer och grupper som eventuellt funderar på att flytta fram sina positioner med den oerfarne Kim Jong-un vid rodret.

Avrättningen av hans högra hand, farbrodern Chang Song-thaek 2013 var ett sätt att tala om för ledarskiktet att ingen kunde känna sig säker. Att diktatorn hade hårda nypor. Minst 15 personer i elitskicket har avrättats i år, enligt uppgifter från avhoppare.

Samma taktik har använts av mer erfarna ledare. Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein brukade alltid ha med sig sin revolver när regeringen sammanträdde. Vid enstaka tillfällen, hävdar vittnen, avrättade Saddam personer under sammanträdena. Personer som han misstänkte planerade en kupp bakom hans rygg.

Slutet

Det är svårt, för att inte säga nästan omöjligt, att veta vad som egentligen händer i det hårt slutna Nordkorea. Uppgifter som läcker ut till sydkoreanska medier är inte alltid helt tillförlitliga. Men om det stämmer att försvarsministern avrättats för att han somnade på en tillställning där den unge diktatorn var närvarande är det ännu ett bevis för Kim Jong-uns behov av att hela tiden visa de andra i ledningen att det är han som bestämmer, att de ska visa honom respekt och att han är beredd att ta till vilka metoder som helst för att befästa sin maktställning.

Man kan också tänka sig att försvarsministern i själva verket haft andra åsikter än Kim Jong-un om bästa sättet att skydda Nordkorea mot omvärlden och att det var det verkliga skälet till den märkliga avrättningen.

Intressant att notera är att Kim Jong-un på kort varsel ställde in sin medverka i firandet av segerdagen i Moskva den 9 maj i år. Det hade varit hans verkliga debut på den världspolitiska scenen. Den inställda medverkan förklarades av nordkoreanska myndigheter med att den store ledaren hade viktiga saker att ta itu med på hemmaplan.

Oroar världen

Samma dag som den stora paraden i Moskva genomförde Nordkorea ett missiltest från en u-båt. Raketen gick visserligen bara 150 meter men militära experter i Sydkorea hävdar att nordsidan inom fem år kan ha fungerande vapenbestyckade missiler som kan avfyras från ubåtar. Något som i så fall ger landet en andraslagsförmåga med kärnvapen.

Ett faktum som ökar omvärldens oro.

Genom åren har många nordkoreanska avhoppare spått diktaturens snara fall men hittills har de alltid haft fel.

Följ ämnen i artikeln