Gripen för svindel trodde pengarna var arv

TT

Publicerad 2018-11-02

Dansk polis letar fortfarande efter den 64-åriga kvinnan, som är efterlyst av Interpol. Arkivbild.

Han tog emot pengar, men trodde att de kom från ett arv. Det säger den man som gripits misstänkt för inblandning i storsvindeln mot danska Socialstyrelsen

Finanspolisen misstänker att den 38-årige mannen haft en ledande roll i att göra av med de minst 111 miljoner danska kronor som saknas hos Socialstyrelsen. Själv säger han att han är oskyldig.

– Visst kan jag förstå att de tror att jag var inblandad, men jag har inte känt till något. Ingenting, säger han till Ekstra-Bladet.

Mannen greps på Johannesburgs internationella flygplats i tisdags och har gjort investeringar för miljonbelopp i landet. Han misstänks nu för häleri och har begärts utlämnad till Danmark.

Enligt resedokument kom den huvudmisstänkta 64-åriga kvinnan till Sydafrika två dagar innan hon blev polisanmäld av sin arbetsgivare. Även hon har gjort stora investeringar i Sydafrika, bland annat en stor villa. Pengarna som försvunnit från Socialstyrelsen misstänks hon ha använt till att finansiera lyxliv för sig, sin son och sina två döttrar.

64-åringen är fortfarande på fri fot och efterlyst av Interpol. Utöver henne och den gripne mannen är ytterligare två kvinnor misstänkta för svindeln mot Socialstyrelsen.