Spretigt om vapenvila i Gaza – har Hamas svarat?

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-05-01

Hårda krav från alla sidor om Gaza. Här demonstrerar anhöriga till gisslan i Tel Aviv på onsdagen.

Har Hamas redan svarat på den senaste fredsplanen? Och har en israelisk delegation i Kairo i så fall begrundat svaret? Eller har premiärminister Netanyahu i praktiken kastat förslagen i soptunnan?

Frågorna hopar sig i processen om vapenvila i Gazakriget.

I centrum finns ett fredsutkast som israeliska förhandlare har varit med om att ta fram, men som Israels ledning inte slutgiltigt godkänt.

Enligt källor till israeliska och arabiska medier har en israelisk delegation nu varit i Egyptens huvudstad, där samtalen tidigare ägt rum. Och enligt vissa uppgifter har då Israels förhandlare fått se ett dokument med palestinska Hamas ändringar och tillägg.

Det är dock oklart om detta justerade dokument utgör den terrorstämplade rörelsens fullödiga svar. Och nyhetssajten Ynet skriver att andra israeliska källor förnekar att Israels delegation var i Kairo för att ta ställning till det senaste dokumentet. Besöket ska bara ha varat i tre timmar.

”Hemsk uppgörelse”

Även tidigare har det rests frågetecken kring vilka befogenheter Israels förhandlare – som består av delegater från bland annat försvarsmakten IDF och spiontjänsterna Shin Bet och Mossad – egentligen har. Ledande politiker, bland dem ministrar i Benjamin Netanyahus brokiga regeringskoalition, ger också vitt spridda signaler.

– Uppgörelsen är hemsk, fruktansvärd, säger den högerextrema ministern Orit Strock i en intervju, och menar att det inte är värt risken att avstå en ny offensiv för det vacklande hoppet om att få tillbaka gisslan som Hamas håller:

– En regering som kastar allt i papperskorgen för att få tillbaka 22 eller 33 personer har ingen rätt att existera, säger hon.

Två andra högerextrema ministrar, Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, har förnyat sina hot om att fälla regeringen om Netanyahu sluter en ”dumdristig” uppgörelse med Hamas.

”Med eller utan”

Premiärministern är alltså hårt pressad från den högernationalistiska sidan, men även från Hostages and missing families forum. Det är det engelska namn som den stora organisationen för gisslananhöriga tagit. De kräver i alltmer högljudda dagliga demonstrationer i Tel Aviv att ett avtal om att få hem deras nära och kära sluts till varje pris – oavsett vad det innebär för krigföringen.

I tisdags kom Netanyahu med ett slags svar på kravet. I stället för Hostages and missing families forum träffade han då Tikva och Gvura, mindre anhöriggrupper på högerkanten som motsätter sig samtal och eftergifter. Hans budskap till dem tolkas som att han i praktiken förkastar en vapenvila:

– Vi ska gå in i Rafah (i Gazaremsan) och förinta alla Hamas-bataljoner där, med eller utan en överenskommelse, sade han.